Stablecoin

2021 was een veelbewogen jaar voor crypto

Nu we de laatste paar uur van 2021 naderen, is het tijd om terug te blikken op enkele van de grootste stijgers die de crypto-industrie dit jaar heeft gezien. Daarnaast hopen we natuurlijk dat de markt deze lijn in 2022 kan voortzetten.

De koningsmunt

Natuurlijk beginnen we deze lijst met de Bitcoin koers. De munt begon het jaar met een nieuwe all-time high van ongeveer $29.000. Dit was echter niet de enige ATH die de koningsmunt wist te behalen. De munt wist in de eerste helft van het jaar bijna elke maand een nieuw recordbedrag te behalen, totdat het in de zomer weer wat tot stilstand kwam.

De tweede helft van het jaar was, op het behalen van een nieuwe all-time high (verrassend), vrij rustig voor de Bitcoin koers. De munt steeg gestaag terug naar boven de $60.000 en wist in november zelfs de $69.000 aan te tikken. Vervolgens ging de munt een periode in van consolidatie en daalde het tot onder de $50.000. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers dan ook op ongeveer $47.000 en de munt lijkt het jaar af te sluiten met een ROI van ongeveer 60%.

Altseason

Naast Bitcoin, zijn er natuurlijk tienduizenden altcoins op de markt, die voor ons onmogelijk zijn om allemaal te behandelen. Vandaar dat we hieronder kortstondig de belangrijkste onder de loep gaan nemen.

Als we kijken naar de nummer twee cryptocurrency, Ethereum (ETH), is duidelijk te zien dat de munt een betere ROI gerealiseerd heeft dan BTC. Zo realiseerde de Ethereum koers in dezelfde tijd een winst van ongeveer 450%. Wat grotendeels bijdroeg aan het succes van dit jaar, was de activering van EIP-1559 als onderdeel van de London hard fork van Ethereum.

Het actief dat momenteel op de derde plaats staat op CoinMarketCap, Binance Coin (BNB), wist het afgelopen jaar met 1.285%. Over het geheel genomen steeg de totale cryptomarktkapitalisatie van 771 miljard USD naar 2,26 biljoen USD (+192,7%).

Ethereum killers in opmars

Layer-1 smart contract-platforms behoorden dit jaar tot de grootste winnaars, met bovenaan Solana (SOL) +9.483,1%. Andere activa in deze categorie zijn Cardano (ADA) +681,1%, Avalanche (AVAX) +2.809,6%, NEAR Protocol (NEAR) +1.046,7% en Algorand (ALGO) +341.7%.

Van de talrijke layer-2-projecten viel Polygon (MATIC) op met een winst van +14.609,0%. Hoogstwaarschijnlijk was de opkomst van NFT’s de belangrijkste factor die bijdroeg aan dit succes, aangezien Polygon naar voren kwam als het leidende layer-2-platform voor digitale kunst, waarbij OpenSea het gasvrij minten en verhandelen van NFT’s op de Polygon-blockchain mogelijk maakte.

Niet alle smart contract-platforms profiteerden echter van de groeiende vraag naar Ethereum-alternatieven, aangezien Tron (TRX) +190,3%, Stellar (XLM) +107,3%, Tezos (XTZ) +122,5% en EOS +19,0% het afgelopen jaar minder hebben gepresteerd dan verwacht werd.

Het jaar van de hond

Naast het feit dat Elon Musk besloot Dogecoin (DOGE) +2.960,7 via zijn Twitter-account te promoten, was er ook veel vraag naar andere meme-cryptocurrencies. De enige crypto-asset die dit jaar echt de kroon trekt, is natuurlijk Shiba Inu (SHIB), wiens handelswaarde sinds begin 2021 met een factor van meer dan 400.000 is gegroeid.

Deze specifieke hunkering naar meme-munten leidde tot een golf van soortgelijke munten met hondenthema, wat vaak resulteerde in een rugpull, of verdamping van gelden. In hun eindejaarsoverzicht merkte Arcane Research op dat memecoins waarschijnlijk “in de vergetelheid zullen raken, omdat het een historisch overblijfsel is van de absurde tijden die 2021 waren”.

NFT’s en de Metaverse

Natuurlijk kunnen we geen eindejaarsoverzicht maken, zonder de enorme explosie van NFT’s te benoemen. Zo werd er een digitaal kunstwerk van Beeple verkocht voor ruim $69 miljoen en besloten grote gevestigde bedrijven zich te mengen in de ontluikende markt, met de meest opvallende Facebook (nu bekend als Meta).

Toen Facebook de metaverse omarmde, zijn NFT’s nog meer in de publieke belangstelling gekomen dan ze al waren. Als zodanig boekten de twee grootste metaverse projecten, Decentraland (MANA) en The Sandbox (SAND), winsten van respectievelijk +3.943,6% en +16.330,5%.

Tevens is Axie Infinity (AXS) ook een van de meest populaire NFT-games geworden, met een AXS-token die met +16.946,8% gestegen is in het afgelopen jaar. Tot slot won het gaming NFT-ecosysteem Enjin +1.881,4%.

Wij vanuit CryptoBenelux willen jullie alvast een hele fijne jaarswisseling wensen en laten we hopen dat de markt in 2022 door zal blijven stijgen. We hopen echter uiteraard ook het een stuk beter zal gaan omtrent de hele COVID-19-situatie, zodat we met z’n alle weer echt kunnen leven en dat ondernemers in Nederland en België niet langer hoeven te lijden onder de strikte coronamaatregelen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN