Wat is Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin werd eind 2013 gelanceerd door Amerikanen Billy Markus en Jackson Palmer. Zij wilden een cryptomunt creëren die kon wedijveren met de andere cryptomunten op het vlak van decentralisatie, gebruiksvriendelijkheid en transactiesnelheid.

Die elementen en dat het nog eens leuk en grappig moest zijn ook. Want voor vele is Dogecoin eerder een uit de hand gelopen grap. Een grap waarbij de Shiba Inu, een Japanse hondenras, centraal staat. Die Shiba Inu maakte eerder al furore als centrale gast in heel wat memes.

Hoewel Dogecoin dan wel snel wereldbekend geworden is dankzij de vele fans op Reddit fora, kan het niet ontkend worden dat er een goed uitgekiende marketingstrategie achter zit. Ga eens een kijkje nemen op de homepage van Dogecoin.com en je zal een schoolvoorbeeld te zien krijgen van hoe je een perfecte on-boarding website creëert voor een cryptomunt. Met twee filmpjes en drie stappen heb je de basics uitgelegd gekregen en ben je vertrokken, met een aantal gratis Dogecoin er bovenop. Op de homepage wordt er steeds verwezen naar de community en hoe die nieuwe gebruikers wegwijs zullen maken. Dat is niet gelogen. De Dogecoin community op Reddit telt ondertussen 1,1 miljoen leden!

Fundamentele kenmerken van Dogecoin

Dogecoin is een cryptomunt vergelijkbaar met Litecoin (LTC), dat dan weer vergelijkbaar is met Bitcoin (BTC). Een proof-of-work consensus algortime dus waarbij miners het Dogecoin-netwerk verifiëren en beveiligen. Net zoals Litecoin maakt Dogecoin gebruik van de scrypt technologie als proof-of-work algoritme. Dat is minder complex en zorgt voor een snellere confirmatie van transacties. Dat heeft dan weer als gevolg dat er minder rekenkracht en dus minder elektriciteit voor nodig is. De Dogecoin blockchain heeft een block time van 1 minuut en de miner die de block eerst verifieert krijgt een beloning van 10k Dogecoin.

Ten tijde van de lancering waren er nog enkele zaken anders dan dat ze nu zijn. Zo was er initieel een maximum supply van 100 miljard coins. De mining reward stond tot maart 2014 ook niet vast maar was een willekeurig aantal. Dat werd nadien dus vastgelegd op 10k per block of per minuut. Dat zorgde er wel voor dat tegen medio 2015 de 100 miljardste Dogecoin gemined was. Er werd dan beslist dat er elk jaar 5 miljard extra coins in omloop zouden worden gebracht. Momenteel is er geen maximum hoeveelheid Dogecoins bepaald.

Waar en door wie wordt het gebruikt?

Dogecoin is sinds conceptie een betaalmiddel dat veelvuldig en gul gebruikt en gedeeld wordt. Een ondertussen wijdverspreid gebruik is als fooi. Reddit- en Twitter-gebruikers die elkaars content delen of gewoon goed vinden, geven Dogecoin als beloning. Dogecoin en de community er rond hebben zich ook al verschillende keren in de kijker gebracht door inzamelingen. Zo zorgden ze er voor dat het Jamaicaanse bobsleeteam naar de Olympische Winterspelen in Sochi kon door $50k in te zamelen. Of zamelden ze $30k in om een waterbron te voorzien in een Keniaans dorp.

De voorbije jaren kwam Dogecoin vooral terug in de spotlight door de aandacht die de munt kreeg van ’s werelds rijkste man Elon Musk. Of hij dat met voorbedachten rade deed, zal waarschijnlijk nooit iemand weten. Wat we wel weten is dat Dogecoin in januari 2021 op één dag met 800% in waarde steeg.

Dogecoin kopen?

Je kunt DOGE op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!