Wat is Solana (SOL)?

Solana is eind 2017 opgestart door twee voormalige werknemers van Qualcomm met eerdere werkervaringen bij Intel en Dropbox. Anatoly Yakovenko en Greg Fitzgerald waren ex-collega’s die elkaar met een gemeenschappelijk doel terugvonden. Wat volgens Yakovenko begon als een woelige koortsdroom, groeide uit tot een revolutionaire doorbraak. Solana’s whitepaper werd gepubliceerd eind 2017. Solana Foundation werd opgericht en in maart 2020 werd Solana officieel gelanceerd.

Wat is de use-case van Solana? 

Volgens Solana zelf is het project en onderliggende protocol ontworpen om het maken van DApps te vergemakkelijken met als doel de schaalbaarheid te verbeteren, een enorm snelle validatietijd en transactiesnelheid aan te bieden. En dat alles zonder in te moeten leveren op veiligheid en transactiekosten. De doelgroepen die ze willen bereiken zijn zowel grote ondernemers als kleine gebruikers. Het is Solana’s missie om een platform aan te bieden aan alle snelgroeiende en complexe blockchain applicaties en ‘s werelds financiële systemen te democratiseren. 

Hoe werkt Solana? 

In Yakovenko’s koortsdroom kwam hij tot de bedenking dat Bitcoin’s hashfunctie SHA256 gebruikt kon worden om een gedecentraliseerde klok op een blockchain te implementeren, die hij later Proof-of-History (PoH) doopte. Dat zou dan het probleem oplossen dat in gedecentraliseerde netwerken er één enkele vertrouwde tijdsbron moet zijn waarin de volgorde van acties wordt vastgelegd. Dankzij de PoH functie kan iedere node in het Solana netwerk een lokale tijdsstempel genereren. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat het niet langer nodig is om tijdsstempels over het hele netwerk uit te zenden, wat voor een aanzienlijke netwerkefficiëntie zorgt.  

Net zoals projecten zoals EOS, maakt ook Solana gebruik van het delegated Proof-of-Stake-consensusmechanisme. Dat stimuleert houders van de SOL coin ertoe om transacties te valideren en daarmee nieuwe SOL te verdienen. De combinatie van het PoH- en dPoS-mechanisme maakt Solana uniek in de blockchainindustrie.  

Solana beweert met zijn technologieën tot wel 65k transacties per seconde te kunnen verwerken met een block verwerkingstijd van 400ms en dat alles voor een prijs van $10 voor 1 miljoen transacties. 

Hoe zit het met de tokenomics? 

Solana’s eigen coin, de SOL, heeft een maximum voorraad van 489 miljoen, waarvan er op het moment van schrijven bijna 270 miljoen in omloop zijn. De SOL wordt in de Solana-blockchain gebruikt om te staken en dus als netwerkondersteuning, als fee voor transacties uit te voeren in het netwerk en als “governance token” dat eigenaars rechten zal geven om te stemmen over de toekomst van het project.

Aanvankelijk werden in 5 zogeheten “funding rounds” SOL verkocht om fondsen te verkrijgen om het project verder te kunnen ontwikkelen. Tussen maart 2018 en maart 2020 werden 177 miljoen SOL verkocht aan private investeerders en 8 miljoen SOL werd verkocht tijdens een publieke verkoop. Bijna 13% van de totale hoeveelheid SOL (+/- 65 miljoen) is gereserveerd voor het team dat die op vastgelegde momenten zal verkrijgen. Daar waar de prijs tussen 4 cent en 25 dollarcent schommelde bij de funding rounds, noteert de SOL op dit moment een prijs van $19,10. 

SOL kopen?

Je kunt SOL op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!