Wat is Avalanche (AVAX)?

In 2018 werden bepaalde denkpistes waar Emin Gün Sirer al jaren met worstelde opgenomen op papier. Emin Gün Sirer is een geassocieerd professor computerwetenschappen bij de Cornell University die reeds rond 2003 experimenteerde met digitale valuta.

2018 was het jaar van de conceptie en 2020 werd het jaar dat alles echt uit de startblokken schoot met de lancering van het mainnet op 21 september 2020. Ava Labs is de organisatie achter het Avalanche project en de AVAX coin.   

Wat is de use-case van Avalanche? 

Met Avalanche wil Gün Sirer een interoperabel en multi-inzetbaar blockchain-netwerk creëren dat zowel razendsnel is als schaalbaar én een smart contract-platform met een bijbehorend DApp-ecosysteem.

Ze noemen het zelf het Internet of Finance en beweren stellig dat het de eerste blockchain is die zowel smart contracts kan behandelen als transacties kan verwerken in minder dan één seconde. Maar daar eindigt het natuurlijk niet.  

Hoe werkt Avalanche? 

Avalanche is in feite een ecosysteem waaruit andere blockchains gecreëerd kunnen worden. Je kan de bouwstenen van het platform gebruiken om een eigen blockchain te creëeren. Die kan dan naar eigen wens worden worden opgebouwd, publiek of privé bijvoorbeeld.

Een ontwikkelaar heeft de volledige controle over hoe de smart contracts zijn opgebouwd en zich zullen gedragen. Hij kan controleren wie de DApps ziet of ermee in interactie kan gaan, wie ze controleert en in welke programmeertaal ze worden uitgevoerd. Het geeft de mogelijkheid DeFi-applicaties te ontwikkelen en middelen te digitaliseren en op te nemen in de blockchain. 

Avalanche is naar eigen zeggen een blockchain van de derde generatie. Daar waar Bitcoin eerste generatie is en Ethereum tweede generatie, is Avalanche er één van de derde generatie. 

De eerste generatie blockchains bereikt meestal consensus (en dus netwerkveiligheid) dankzij het Proof of Work (PoW) protocol waarbij miners een belangrijke rol spelen.

Tweede generatie blockchains werken naar of met een Proof of Stake (PoS) protocol waarbij er vooral minder rekenkracht en energie nodig is om consensus te bereiken en de benodigde netwerkveiligheid te garanderen. 

Blockchains van de derde generatie werken met andere consensusmechanismen die, in tegenstelling tot de eerdere generaties, zowel efficiënt als met de nodige veiligheid tot consensus komen.

Eerste generatie blockchains zijn of waren voor transacties, tweede generatie blockchains hebben smart contracts en de derde generatie hebben ze allebei en meer. Bovendien lossen de derde generatie blockchains bepaalde problemen op die zich voordoen of –deden

bij de voorgaande twee generaties, bijvoorbeeld transactiesnelheid. Het consensusmechanisme waar Avalanche mee werkt, heet Avalanche Consensus. 

Hoe zit het met de tokenomics? 

Bij de lancering van het mainnet eind 2020, werd de helft van het maximumaantal coins vrijgegeven, n.l. 360 miljoen van een totaal van 720 miljoen. De andere helft wordt volgens een bepaalde emissiecurve vrijgegeven die je hiernaast kan zien.

Dit is vergelijkbaar met die van Bitcoin met als verschillen dat de mate van vrijgave van AVAX gewijzigd kan worden als er daarover een consensus zou zijn binnen de community.

De totale hoeveelheid kan niet gewijzigd worden, enkele de mate waarin deze wordt vrijgegeven. Bovendien worden er in het Avalanche netwerk AVAX verbrand om de schaarste te vergroten. Dat proces wordt (voorlopig) deels gecompenseerd door het vrijgeven van nieuwe coins. 

AVAX kopen?

Je kunt AVAX op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!