Wat is Tezos (XTZ)?

Tezos werd voor het eerst in 2014 al beschreven in een whitepaper door Arthur Breitman. De voormalige werknemer van Waymo, Goldman Sachs en Morgan Stanley, richtte vervolgens samen met zijn vrouw in 2015 het bedrijf Dynamic Ledger op. In 2017 volgde dan de Tezos Foundation in Zwitserland, ter ondersteuning van de ontwikkeling van Tezos. 

In juli 2017 haalde het bedrijf $232 miljoen op in één van de grootste ICO’s van de ICO-boom. Tim Draper, een bekende durfkapitalist, was één van de grote stakeholders. Tezos kwam in de volgende jaren vooral in het nieuws omwille van juridische kwesties tussen de oprichters of door beschuldigingen van ongeoorloofde handel en verkoop van effecten. Die zorgden voor een aanzienlijke vertraging in de ontwikkeling van het project. Gelukkig zijn die ondertussen achter de rug.  

XTZ is de munt op de Tezos blockchain en wordt ook wel een “tez” of “tezzie” genoemd. 

Wat is de use-case van Tezos? 

Tezos is in eerste plaats een smart contract platform. Net zoals Ethereum, EOSPolkadot en vele anderen dus. Waar Tezos sterk verschillend is van die anderen is het systeem van zelfbestuur (self governance) dat ze opgezet hebben om aanpassingen in de blockchainstructuur door te voeren. De oprichters stelden vast dat veel blockchains problemen kenden wanneer er upgrades dienden uitgevoerd te worden. Door soft forks of hard forks kan dit maar er moet altijd een zekere mate van consensus zijn tussen alle belanghebbenden. Want eens de fork gebeurd is, is de langste chain de uiteindelijke “échte chain”. Als niet iedereen op dezelfde lijn zit, komen verhalen boven zoals bij de hard fork van Bitcoin en Bitcoin Cash of Ethereum en Ethereum Classic.  

In de Tezos blockchain kunnen developers voorstellen doen om het netwerk te upgraden. Als incentive worden ze daarvoor vergoed. Het voorstel gaat dan door een testperiode waarin de community het voorstel kan testen en aanpassingen kan voorstellen. Na die periode kunnen de Tezos-houders stemmen of het voorstel wel of niet wordt goedgekeurd. Eens aanvaard, vindt de upgrade plaats. 

Hoe werkt Tezos? 

Tezos is een blockchain dat het Liquid Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme geïmplementeerd heeft om transacties te verifiëren en nieuwe blocks in de blockchain te valideren. Dat wil dus zeggen dat er, relatief gezien, niet zoveel rekenkracht verwacht wordt van zij die deelnemen aan die verificatie (= node). Het is wel nodig een bepaalde hoeveelheid XTZ te staken. Wil je een actieve node (of “baker” genoemd) op het netwerk worden die daarenboven zelf stemrecht krijgt, dan heb je een stake van 8000 XTZ nodig. Heb je of wil je die hoeveelheid niet staken, dan kan je een passieve deelnemer worden en jouw stemrecht delegeren naar een baker. De baker krijgt als beloning een aantal XTZ bij elke geverifieerde block. De gemiddelde blocktime bedraagt 1 minuut en 40 XTZ worden per geverifieerd block verdiend. 

Tezos biedt ook de mogelijkheid om DApps te ontwikkelen en lanceren op zijn netwerk. Dat is bovendien best snel met een met +/- 1000 transacties per seconde. Dankzij o.a. het weldoordachte systeem van zelfbestuur heeft het één van de meest decentrale netwerken, met meer dan 13k delegators (nodes). 

Hoe zit met het de tokenomics? 

Er is geen vooropgestelde maximale hoeveelheid aan XTZ. Op het moment van schrijven waren er een 765 miljoen XTZ in omloop. In tegenstelling tot andere projecten lijkt dat een nadeel. Aangezien zij wel een maximale hoeveelheid en dus schaarste kennen. De Tezos fans stellen echter dat het er net voor zal zorgen dat Tezos geen limieten zal kennen aan zijn ontwikkeling. 

De ontwikkeling van Tezos is na de juridische problemen ondertussen sterk opgeschoten. Een voorbeeld daarvan is te lezen in het artikel dat we schreven over Société Général die de Tezos blockchain gebruikt

Tezos kopen?

Je kunt Tezos op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.