Wat is Cardano (ADA)?

Cardano is een blockchain project dat zoals enkele anderen die we al besproken hebben, ontstaan is als brain child van Charles Hoskinson, een wiskundige die ook mee aan de wieg stond van Ethereum. Na een dispuut met de andere oprichters van Ethereum, zocht hij zijn eigen weg. Een weg die hem leidde naar het oprichten van zijn eigen project.

De eigen token, ADA

Naar eigen zeggen is Cardano een blockchain van de derde generatie. Waar Bitcoin eerste generatie is en Ethereum tweede generatie, ambieert Cardano de problemen die gepaard gaan met de vorige generaties, voornamelijk rond verdere schaalbaarheid en de snelheid van het verwerken van transacties. Voor die problemen zijn bij Bitcoin en Ethereum tot op de dag van vandaag geen sluitende of algemeen aanvaarde oplossing. Cardano is één van de blockchainprojecten die dit oplost. Dat en nog andere zaken die we hieronder even verder uitwerken. ADA is de valuta eigen aan de Cardano blockchain.

Cardano is een proof-of-stake blockchain netwerk waarbij er dus geen miners zorgen voor de verwerking en verificatie van transacties en smart contracts, maar nodes die dankzij een aantal gestakete ADA dit systeem mee in stand houden. Heb je dus ADA in bezit dan kan je die staken en gebruiken om een consensus node te worden. Cardano ontwikkelde een eigen consensusprotocol, het Ouroboros algoritme gedoopt, dat willekeurig nodes of ADA coins uitkiest, die voor een bepaalde tijdsperiode mogen verifiëren. Ze worden daar dan in ruil voor beloond d.m.v. meer ADA.

Schaalbaarheid

Omdat de Cardano blockchain de twee meest belangrijke functies van elkaar gescheiden houdt, n.l. enerzijds het bijhouden en verwerken van transacties en anderzijds het creëren en uitvoeren van smart contracts, hebben ze de oplossing tot die schaalbaarheids en snelheidsproblemen gevonden. Daar waar Bitcoin gemiddeld 7 transacties per seconde (tps) kan verwerken, loopt dat bij Cardano op tot 1000 tps. Een heus verschil dat kan concurreren met de bijvoorbeeld 1700 tps die het VISA-netwerk op een gemiddelde dag verwerkt.

Het schaalbaarheidsprobleem claimt Cardano te kunnen oplossen dankzij de oplossing die ze bedacht heeft op het interoperabiliteitsprobleem, zeg maar hoe verschillende blockchainnetwerken met elkaar kunnen communiceren. Ze zijn niet de enige project dat hiermee aan het werk is gegaan maar allen streven ze hetzelfde doel na. Ze beogen alle verschillende blockchainnetwerken met elkaar te kunnen laten communiceren, waarde overdragen en smart contracts uit te voeren.

IOHK, het bedrijf achter Cardano

IOHK of het bedrijf dat Cardano ontwikkelt, heeft verschillende interessante use-cases in de steigers staan. Zo tekenden ze in 2019 met het ministerie van onderwijs van Georgië een overeenkomst om de academische certificaten en diploma’s die ze uitreikt te bestendigen. Voor eeuwig verifieerbaar, authentiek en enkel te controleren door de rechtmatige eigenaar.

Atala is de tak van IOHK die de Cardano blockchain technologie aanbiedt aan bedrijven en overheden om een oplossing uit te werken rond authenticiteit en traceerbaarheid. Denk maar eens aan wat er gedaan zou kunnen worden rond het massaal circuleren van namaakproducten of medicijnen. Hoe landbouwproducten van het veld tot bij de eindconsument getraceerd en geverifieerd kunnen worden zonder dat daarbij derde partijen nodig zijn. De mogelijkheden zijn enorm en de tijd en het geld dat daarmee bespaard zou kunnen worden kan de drijfveer zijn van maatschappelijke ontwikkeling.

De koers van ADA is de voorbije weken enorm geëxplodeerd. We laten in het midden of dit door speculatie is of omdat er zo veel authentieke interesse en geloof is in dit project. Doe vooral zelf je onderzoek en beslis of je wil investeren in de toekomst van Cardano.

Cardano kopen?

Je kunt ADA op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!