Wat is de Binance Coin (BNB)?

Binance is vanaf zijn begin in 2017 een grote speler geweest. Sinds 2018 is het de grootste beurs qua volume en aantal gebruikers. De CEO van Binance, “CZ”, is een echte crypto-OG en werkte ook voor OKCoin en Blockchain.info, voor hij in juli 2017 aan de wieg stond van zijn eigen cryptobeurs Binance.

In 2017 hield Binance een Initial Coin Offering (ICO) voor de Binance Coin (BNB) als ERC-20-token. Deze ICO verliep succesvol en er werd 15 miljoen USD opgehaald. Binnen 8 maanden tijd stond Binance al helemaal bovenaan de lijst van exchanges te pronken.

De lancering van de Binance Chain

Binance Coin was dus initieel een token op de Ethereum-blockchain maar dat veranderde toen in april 2019 de Binance Chain mainnet werd gelanceerd. Alle BNB ERC-20 tokens konden tijdens een overgangsperiode met een 1:1 ratio ingewisseld worden voor de BNB coins die op de eigen blockchain en dus niet meer op die van Ethereum te vinden zijn.

Een grote stap die de poorten wagenwijd open zette voor Binance om meer en meer producten en diensten te gaan leveren aan het gigantische klantenbestand.

Vanaf de overgang naar de eigen blockchain werden er al 14 “coin burns” doorgevoerd, waarbij er dus een percentage (gemiddeld +/- 1%) van de supply van BNB werd vernietigd. Van de initieel 200 miljoen tokens op de Ethereum-blockchain zijn er ondertussen nog een kleine 170 miljoen BNB coins in omloop.

In zijn laatste boodschap onderstreepte de CEO nog eens dat ze vastbesloten zijn de coin burns door te voeren en zelfs verder op te drijven met 100 miljoen coins als einddoel.

De Binance-blockchain heeft geen Proof-of-Work (PoW) algoritme dat de transacties verifieert maar een Byzantine Fault Tolerance consensus mechanisme. In plaats van miners die een miningfee voor hun geleverde werk krijgen, is er voor BNB sprake van validators die blocks valideren en daarvoor beloond worden in BNB.

Welke functie heeft BNB?

Ondertussen is BNB al veel meer dan wat het bij de lancering was. Eerst en vooral kan je er je transaction fees mee betalen op de Binance exchange. Anderzijds heeft Binance het Launchpad gecreëerd wat als een lanceringsplatform voor andere projecten dient.

Gebruikers kunnen hun BNB er tijdens een vooraf bepaalde periode staken waarna ze beloond worden in de desbetreffende coin. De eigen Binance DEX wordt er ook mee gefaciliteerd, aangezien de BNB de drijvende kracht is achter de transacties op de Binance Chain.

De Binance Smart Chain

Als alternatief voor het populaire yield farming op het Ethereum-netwerk en vooral de torenhoge kosten die daarmee gepaard gaan, kwam Binance in 2020 met een eigen voor smart contracts ontwikkelde blockchain, de Binance Smart Chain. Daarmee kunnen gebruikers dus mee de vruchten plukken van de DeFi-projecten die in 2020 zo’n hoge vlucht namen.

Het grote voordeel aan de Binance Smart Chain is dat deze nog niet zo geplaagd is door de te hoge transactiekosten. Die transactiekosten op deze Smart Chain worden trouwens ook gevoed door de BNB. Wéér een use-case er bij dus.

De CEO van Binance is er van overtuigd dat er voor zijn coin een grote toekomst weggelegd is. We kunnen er niet omheen dat Binance op korte tijd één van de meest dominante, voor sommigen zelfs een té dominante, machten in de cryptospace geworden is.

BNB heeft met de combinatie van verschillende use-cases, het grote Binance klantenbestand en de toekomstige schaarste, verschillende factoren in de hand die de toekomst van crypto in het algemeen mee zullen gaan bepalen.

Binance Coin kopen?

Je kunt Binance Coin op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!