Wat is Decentraland (MANA)?

Decentraland (MANA) is een door Ethereum (ETH) aangedreven virtual reality platform. In deze virtuele wereld koop je stukken land die je later kunt bewandelen, bebouwen en te gelde maken. Er is geen limiet aan wat je kunt doen. Het is het eerste digitale platform dat volledig eigendom is van zijn gebruikers.

Hoe werkt Decentraland?


Vergelijkbaar met games als Skyrim en Fallout, is Decentraland een allesomvattend virtueel universum. Echter, in plaats van te spelen op een tweedimensionaal scherm, neem je deel aan een driedimensionale wereld. Het lijkt de logische volgende stap voor het creëren van volwaardige AI-gebaseerde games in de fysieke ruimte, à la Westworld.

Wat is LAND?


In Decentraland zijn de ruimtes waar je mee in aanraking komt LAND, niet-fungibele digitale activa die je in het spel koopt. Zodra je een stuk LAND bezit, ben je vrij om ermee te doen wat je wilt. je kunt spellen, applicaties, gokdiensten, of zelfs dynamische 3D scènes maken. Maar waarom zou je het daarbij laten? Hoewel het niet het primaire doel is, kun je ook op LAND gebaseerde diensten creëren rond onderwijs, professionele ontwikkeling, toerisme, etc.

Het aantal LAND’s is gelimiteerd, en elk stuk LAND is 33 voet bij 33 voet, maar er is geen limiet aan de hoogte. Recentelijk heeft Decentraland LAND Estates gecreëerd, een functie waarmee u uw LAND eenvoudiger kunt beheren door aangrenzende percelen te koppelen. Als u geïnteresseerd bent in het kopen van LAND (of gewoon de kaart wilt zien), kijk dan op de LAND marktplaats.

Gelijksoortige groeperingen op LAND vormen Districten. Districten zijn in feite gemeenschappen die draaien om een gemeenschappelijk thema. Er kan bijvoorbeeld een district zijn voor crypto-enthousiastelingen met apps en diensten voor cryptocurrency. Je kunt stemmen over District onderwerpen via Decentraland’s stem dApp, Agora. De hoeveelheid LAND die u bezit in een specifiek district correleert met het gewicht van uw stem. Decentraland creëerde Agora om u meer controle te geven over wat er in uw districten gebeurt, en om feedback te geven op het platform in het algemeen.

Wat is MANA?


MANA is de cryptocurrency token van Decentraland. Het is een ERC20 token dat je gebruikt om kavels van LAND te kopen en te betalen voor goederen en diensten in de wereld.

Wanneer u LAND koopt, verbrandt Decentraland de MANA waarmee u het koopt. Het Decentraland team verkocht oorspronkelijk elk perceel LAND voor 1000 MANA. Nu er echter een secundaire markt is, variëren de prijzen van LAND. Op dit moment is het goedkoopste stuk land 11.750 MANA, terwijl de populairdere gebieden miljoenen kosten. Het hoogst verkochte perceel ging voor 2.000.000 MANA, of $175.578, in maart 2018. Dit was nogal wat geld voor een virtueel stuk land en liet de verkoper achter met een mooie winst.

Architectuur van de technologie


Het protocol van Decentraland heeft drie lagen:

Consensuslaag: Houdt landeigendom en landinhoud bij via een Ethereum smart contract.
Landinhoud laag: Maakt gebruik van een gedecentraliseerd distributiesysteem om de inhoud in de virtuele wereld weer te geven.
Real-time laag: Biedt peer-to-peer verbindingen voor gebruikers om met elkaar te interageren.
Het team bouwt het virtual reality platform met behulp van A-Frame. Om in de wereld te bouwen, kun je eerst een model maken in SketchUp en/of Blender, en dit vervolgens importeren op het platform.

Decentraland Team & Vooruitgang


Het Decentraland team wordt geleid door Ari Meilich (Project Lead) en Esteban Ordano (Tech Lead). Ordano werkte eerder bij Bitpay als software engineer en richtte Smart Contract Solutions, Inc. op. Beide oprichters hebben ook samengewerkt aan de oprichting van Stremium en Bitcore.

Oprichters van Decentraland

Decentraland bestaat al langer dan je misschien denkt. Het team raakte hun eerste ontwikkelingsmijlpaal, Stone Age, in juni 2015. Dit was een eenvoudig, korrelig raster dat pixels toekende aan gebruikers via een proof-of-work algoritme. Onlangs hebben ze een Terraform-evenement gehouden waarin ze LAND verkochten in de nieuwe, 3D-wereld.

Het team heeft ook samengewerkt met district0x, Aragon, en imToken om een aantal van hun diensten aan te bieden.

Decentraland is vrij uniek in de blockchain wereld met geen grote, directe concurrenten. High Fidelity en Sansar bieden beide ruimtes om virtual reality-ervaringen te creëren en te verkopen, maar ze zijn niet gebaseerd op blockchain. MARK.SPACE lijkt het meest vergelijkbare project te zijn; het ligt echter ver achter op Decentraland in zowel ontwikkeling als bekendheid.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!