Wat is Polygon (MATIC)?

Op 9 februari 2021 kondigde het team rond Matic de naamsverandering naar Polygon aan. Aan de producten en oplossing waar het team aan werkte, zou verder niets veranderen. Polygon beoogt een tweedelaagsoplossing (second layer) te worden die misschien nog wel het beste omschreven kan worden als de “Polkadot oplossing voor Ethereum”. 

Matic werd in 2017 opgericht door twee ervaren blockchain programmeurs en één business consultant. De twee programmeurs hadden voorheen een grote bijdrage geleverd aan verschillende toepassingen en protocols op het Ethereum netwerk.  

Wat is de use-case van Polygon? 

Het ultieme doel van het Indische team is een multichain systeem creëren dat in eerste instantie de huidige problemen van het Ethereum netwerk aanpakt. In de volle ICO– en cryptokitties-boom van 2017 zagen ze dat de transactiekosten hoog begonnen oplopen. Ook de snelheid van het Ethereum netwerk liet te wensen over. Polygon combineert het Plasma Framework met de Proof of Stake blockchain architectuur. Een oplossing die door Vitalik Buterin zelf werd voorgesteld als manier om autonome smart contracts snel uit te voeren en verder te schalen. 

Polygon wil deze problemen aanpakken door middel van een zogenaamde tweedelaagsoplossing. Polygon heeft een eenvoudig te gebruiken, goed gestructureerd platform ontwikkeld dat draait op de Polygon SDK. Dat is een modulair en flexibel framework waarop verschillende types toepassingen gebouwd kunnen worden. Met behulp van de Polygon SDK worden effectief sidechains gecreëerd die niet langer de werking van de Ethereum blockchain zullen vertragen.  

Met zijn oplossingen mikt Polygon op een transactiesnelheid van 65k transacties per seconde en een gemiddelde blockverwerkingstijd van 2 seconden. Het framework heeft het potentieel om een onbeperkt aantal dApps en DeFi toepassingen te huisvesten, zonder op de huidige problemen rond schaalbaarheid en snelheid te botsen. 

Hoe zit het met de tokenomics? 

Het Polygon token dat voorlopig nog als Matic gelist staat is een ERC-20-token op de Ethereum blockchain. Matic wordt gebruikt om betalingen te verwerken tussen gebruikers in het Polygon ecosysteem. Ook de transactiefees op de Polygon sidechains worden betaald in Matic tokens.  

Tenslotte is het ook mogelijk Matic tokens te staken en als validator voor transacties op te treden en als dusdanig Matic tokens als beloning te krijgen. In de toekomst wil Polygon een apart staking mechanisme opzetten waarbij er een fonds wordt opgebouwd dat kan investeren in projecten in het ecosysteem. 

Er is een maximale hoeveelheid van 10 miljard Matic tokens. Daarvan zijn er momenteel iets meer dan 6 miljard in omloop. De overige tokens zullen volgens het release schema allemaal in omloop zijn tegen het einde van 2022. Het team en adviseurs bezitten respectievelijk 16% en 4% van alle Matic tokens. Ruim 20% van de tokens werd tijdens één van de populairste Launchpad acties op Binance aangeboden.  

Het Polygon project wordt ondersteund door zowel Binance als Coinbase. Ook heeft het met Ethereum oprichter Vitalik Buterin en andere bekende Ethereum ontwikkelaars een indrukwekkende basis achter zich.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!