Wat is Axie Infinity (AXS)?

Axie Infinity werd in 2018 door blockchain gaming bedrijf Sky Mavis ontwikkeld. Sky Mavis werd opgericht door en wordt ook nog steeds bestuurd door CEO Trung Nguyen en COO Aleksander Larsen. Aleksander Larsen, in een vorig leven nog competitief gamer, is ook één van de drijvende krachten achter de blockchain gaming wereld. Het team bestaat ondertussen uit een 25-tal werknemers voornamelijk in Vietnam gevestigd.  

Het bedrijf erachter en het spel bestaan dus al even maar de echte doorbraak is er vorig jaar gekomen. In een volle corona-pandemie vielen veel Zuid-Oost Aziatische jongeren zonder inkomen. Sommige klommen echter dankzij Axie Infinity uit het financiële dal en overleefden dankzij het play-to-earn model. Ze speelden Axie Infinity en verdienden meer dan behoorlijk maandloon. Hoe dat kan, leggen we graag in dit artikel verder uit. 

Wat is de use-case van Axie Infinity? 

Waar het allemaal om draait zijn de Axies in Axie Infinity. Je kan Axie Infinity nog het beste vergelijken met een kruising tussen Pokemon, Tamagotchi en turn-based kaartspelletjes zoals Clash Royale. En zo zien de Axies er ook uit. Volgens de makers is het een digitaal universum van fantastische huisdieren. Je kan ze simpelweg verzamelen maar je kan er ook veel meer mee dan dat.

Elke Axie heeft verschillende eigenschappen die ze uniek maken en bepalen hoe ze vechten. Hoe dat vechten gebeurt, wordt bepaald aan de hand van 4 statistieken: health points (HP), Morale, Skill en Speed. De specifieke statistieken van elke Axie worden bepaald door zijn klasse en welke body parts hij heeft. Elke Axie heeft 6 bodyparts n.l.: ogen, oren, mond, hoorn, rug en staart.  

Hoeveel stats die body parts bijbrengen is afhankelijk van welke klasse de Axie toebehoord. Die valt nog het best te vergelijken met de “types” uit Pokemon. Ze zijn: Aquatic, Beast, Bird, Bug, Dawn, Dusk, Mech, Plant en Reptile. 

De bedoeling van het spel is om met je team van Axies tegen andere teams te vechten. Bij elk gevecht dat je wint, verdien je SLP of Small Love Potions en krijgen je Axies meer ervaring. Die SLP kan je verkopen (op Binance of een andere beurs) of je kan ze gebruiken voor andere in-game zaken. 

De Axies zijn unieke wezentjes die in feite ERC721-tokens of non-fungible tokens (NFT’s) zijn. Ze hebben allemaal een uniek uiterlijk en eigenschappen. Eens ze in jouw bezit zijn, ben jij de enige, aantoonbare eigenaar van het digitale product.

Meer dan alleen maar vechten

Maar met de Axies kan je dus meer dan louter vechten. Je kan er bijvoorbeeld ook mee kweken. Elke Axie heeft 7 breeding points en kan je tot 7 keer kweken. Dat kost je wel een bepaalde hoeveelheid SLP en wordt ook duurder hoe meer keren je al met de Axie gekweekt hebt. De eerste keer kost het 150 SLP maar dan verdubbelt de kost elke keer.

Om een eerste nieuwe Axie te kweken, heb je dus met 2 (maagdelijke, met 0 breeding points) Axies, 300 SLP én eenmalig 4 AXS nodig.  Die eenmalige betaling blijft wel steeds even hoog. AXS is de andere Axie Infinity cryptomunt, waarover later meer. 

Na enkele dagen als ei, wordt er een nieuwe, unieke Axie geboren. Een Axie die eigenschappen van beide ouders draagt. Er hangt een heel mechanisme achter het kweken van Axies waarin we in deze review niet te ver gaan uitweiden. Laat ons het er op houden dat “the sky the limit” is. Met je nieuwe Axie kan je dan ofwel een nieuw team maken en vechten. Ofwel verkoop je hem op de Axie Marketplace voor Ethereum (ETH).

Vechten, kopen en verkopen

Het gevechtssysteem is ook vergelijkbaar met dat van Pokemon. Afhankelijk van welke klasse waartoe je Axie behoort, geeft hem steeds een voordeel tegen een andere klasse. Helaas heeft elk voordeel ook een nadeel tegen een andere klasse.

Alle Axies, Lands en andere in-game items kunnen gekocht en verkocht worden in de Axie Marketplace. Eens een account aangemaakt en ingelogd, kan je linken met een Ronin wallet. Ronin is de sidechain die opgezet is speciaal om Axie Infinity naast de bestaande Ethereum chain te laten functioneren. Op die manier zijn de meeste handelingen (transacties) in het spel, gratis.

Waarom ook jij Axie Infinity zal willen spelen 

Als je enige affiniteit hebt met Pokemon of turn-based spelletjes dan zal je snel helemaal weg zijn met Axie Infinity. Je kan het spelen omdat het een leuk spel is, maar ook omdat er dus geld mee te verdienen valt.  

Op dit moment koop je de goedkoopste Axie voor 0.15 ETH. Voor een team van 3 Axies ben je dus al snel 0.5 ETH of meer lichter. Omgerekend in euro’s is dat een behoorlijk bedrag voor een spelletje. Maar het is natuurlijk niet zomaar een spelletje. Zeker niet als je er dagelijks wat tijd in kan investeren én wanneer je je toelegt op het kweken. 

Want dan wordt het pas echt investeren. Elke Axie die je kweekt, kost je op termijn gemiddeld gezien minder. Maar aangezien de vraag naar en prijs van de Axies enorm stijgt, kan je dus, mits wat goede planning en budgetbeheer, een lucratieve Axie kweekmachine opstarten. 

Nog veel groeimarge

Axie Infinity is ook erg populair en het nummer 1 spel op de Ethereum blockchain. Momenteel zijn meer dan de helft van de spelers Filipijns, Venezolaans of Thaï. De andere helft van de spelers zit verspreid over de wereld, maar het minst in Europa. Op het moment van schrijven waren er iets meer dan 70K spelers online en spelen er maandelijks gemiddeld 300k mensen dit spel. Er is dus nog een grote groeimarge. 

Die groeimarge zit er overigens ook in andere dingen. Zo zijn er nu ook in-game Lands beschikbaar waar je je Axies kan doen wonen. In Lunacia waar je Axies wonen kunnen die Lands ook AXS-tokens genereren. In die Lands kan je het ook nog eens opnemen tegen vijandige wezens. Doe je dat succesvol, dan krijg je daar weer beloningen voor. De gameplay achter de Lands is nog in volle ontwikkeling maar de 90601 stukken Land zijn enorm gegeerd. De goedkoopste gaan op dit moment voor net minder dan 4 ETH over de toonbank.  

Hoe zit het met de tokenomics? 

Bij Axie Infinity is er een two-token system. We spraken al over het Small (of Smooth) Love Potion (SLP) token. Dat is de in-game munt die je krijgt na het winnen van gevechten of vervullen van taken. Dezelfde SLP-tokens heb je nodig wanneer je nieuwe Axies wil kweken. Het SLP-token heeft geen maximale supply cap. De prijs schommelde lang tussen 0.01 en 0.10 USD maar schoot de voorbije weken de hoogte in naar bijna 0.27 USD. Er circuleren op dit moment bijna 550 miljoen SLP-tokens. 

Het andere token zijn de Axie Infinity Shards of AXS. Het is net zoals het SLP-token ook een ERC20-token. Met het grootste verschil tussen beide dat AXS wel een maximale supply heeft, n.l. van 270 miljoen stuks waarvan er volgens Coinmarketcap op dit moment bijna 61 miljoen circuleren.  

In de toekomst zal het mogelijk zijn AXS-tokens te staken en zullen ze gebruikt kunnen worden als governance tokens. Dat wil zeggen dat wie er het token bezit, zijn stem zal kunnen doen laten gelden in het ecosysteem.  

De ontwikkelaars hebben daarnaast een uitgekiende structuur opgebouwd die ervoor zal zorgen dat de prijs van dit token niet snel gedrukt zal worden. Met de leuke gameplay, de grote groeimarge van het spel en het hele ecosysteem zien ook wij in Axie Infinity een potentiële killer dApp.  

Het spel beginnen spelen is allesbehalve goedkoop. Noem het gerust een behoorlijke investering. Maar als je het goed aanpakt, kan het een nieuwe vorm van inkomen worden. En daar verschilt het natuurlijk met elk ander spel, wat behoorlijk revolutionair genoemd kan worden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!