Wat is Algorand (ALGO)?

Algorand is een blockchainproject dat zijn mainnet live zag gaan in juni 2019. Het werd opgericht in 2017 door Silvio Micali, een professor bij het welbekende MIT in Boston. Micali staat bekend als één van de grootste bijdragers aan de cryptografie en computerwetenschappen.  

Hij won in 2012 de prestigieuze Turing award. Die wordt in de wetenschappelijke wereld gezien als de hoogst mogelijke onderscheiding en wordt ook wel eens de Nobelprijs van de computerwetenschappen genoemd. 

Wat is de use-case van Algorand? 

Sivlio Micali verzamelde rond zich een team van Phd’s in cryptografie en diverse computerwetenschappen om het drievoudige probleem van blockchainprojecten aan te pakken, n.l. schaalbaarheid, snelheid en veiligheid. Elk project, van Bitcoin en Ethereum, tot de nieuwere concurrenten, stoten steeds op één van deze drie muren. 

Algorand heeft ook de mogelijkheden om smart contracts te implementeren en stablecoins of andere coins op zijn blockchain te lanceren.

Hoe werkt de Algorand blockchain? 

Met Algorand wil Micali voor eens en voor altijd een antwoord vinden op deze drie problemen. Dit is mogelijk dankzij de uitvindingen die hij op zijn conto heeft staan. 

Kort na het lanceren van het mainnet werd duidelijk dat met 1000 transacties per seconde het snelheidsprobleem alvast beantwoord werd. Volgens een recente blogpost van Micali zal die nog verder kunnen oplopen tot 46k per seconde. 

Het schaalbaarheids- en veiligheidsprobleem zeggen de wetenschappers van Algorand op te lossen omdat ze gebruik maken twee zaken. Het pure-proof-of-stake consensus algoritme zorgt voor het snel en veilig aanmaken en verifiëren van nieuwe blocks. De gemiddelde blocktime van 2,5 seconden onderstreept die snelle verwerking. 

Proof of stake wil zeggen dat eigenaars van de ALGO coin deze kunnen staken en zo een deel kunnen uitmaken van het gedecentraliseerde netwerk. Het algoritme kiest op willekeurige wijze een committee van stakers die zorgt voor de bevestiging en verificatie van het volgende block. Die gebruikers worden vervolgens beloond met ALGO coins. Momenteel krijg je voor staking op de Algorand chain een gemiddelde van 5,5% rente. 

Algorand kent dus geen mining, wat een goede zaak is qua energieverbruik. Ook zijn de transactiekosten erg laag. Voor het versturen van stablecoins (zoals USDT) zijn er grote verschillen in de transactiekost. Om 100 USDT te versturen over het Ethereum netwerk, betaal je tussen $5 en $20. Diezelfde transactie op het Algorand netwerk kost je al snel 100 keer minder. 

Hoe zit het met de tokenomics van Algorand? 

Er zullen op termijn 10 biljoen ALGO coins in omloop komen. Op dit moment zijn er 5,77 biljoen uitgegeven. De coin is op het moment van schrijven $2,21 waard.  

De Algorand Foundation houdt het ecosysteem in de gaten en zorgt elke 500k blocks voor een (indien nodig) aangepaste uitgave van nieuwe ALGO coins. De voorbije periodes was die steeds 21,85 miljoen coins.  

Algorand coins table distribution
ALGO coins distributie

Dit is dus geen door code opgelegde manier om nieuwe coins in de omloop te brengen maar is iets dat arbitrair door de overkoepelende organisatie wordt bekeken. De prijs kan dus in principe gemanipuleerd worden. 

Samenwerkingen en projecten op de Algorand blockchain 

Wat we nog zeker wilden meegeven is dat Algorand er al een lange lijst van samenwerkingen op nahoudt. Zo zullen de Marshall Islands hun CBDC uitgeven op de Algorand blockchain.  

Ook zijn er verschillende landen, universiteiten e.d. die officiële documenten een leven op de Algorand blockchain willen geven. Zo zal de wereldwijde schaakfederatie de beoordelingen en titels van spelers een plek geven op de Algorand blockhain. 

Algorand heeft een topteam van wetenschappers achter zich en ook de samenwerkingen en projecten die ontwikkeld worden of zijn, zijn best indrukwekkend.  

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!