Wat is Ethereum?

Ethereum is een blockchainproject bedacht in 2013 door misschien wel de tweede (na Satoshi himself) meest intrigerende persoonlijkheid van de cryptowereld, Vitalik Buterin. Samen met een vijftal anderen werkte hij het project verder uit en dankzij een crowdfunding (de eerste ICO eigenlijk, maar daarover later meer) werd de Ethereum blockchain gelanceerd.

 

In essentie wilde Vitalik de mogelijkheden van blockchaintechnologie uitbreiden zodat deze meer dan louter een betaalsysteem over een gedecentraliseerd netwerk zou kunnen zijn. Concreet wilde hij een platform creëren voor de ontwikkeling van applicaties en een manier om andere activa zoals aandelen of andere eigendommen op blockchaintechnologie te kunnen integreren.

Net zoals het Bitcoin netwerk is Ethereum een open-source blockchain of een open, decentraal grootboek waar transacties in worden bijgehouden. Alle informatie op de blockchain is openbaar en vrij beschikbaar voor iedereen die internettoegang heeft.

Het verschil tussen Ethereum en Bitcoin

Het grote verschil met Bitcoin is dat Ethereum dus in de markt gezet is als het internet van de toekomst. Het biedt namelijk de mogelijkheid om op dat gedecentraliseerde systeem, dApps en smart contracts te ontwikkelen. Decentralized applications of dApps zijn applicaties of programma’s die op het blockchainnetwerk ontwikkeld zijn. Zij profiteren mee van de eigenschappen die zo’n decentraal netwerk heeft, n.l. dat het onmogelijk te hacken is, dat alle info verspreid is en geverifieerd wordt door een groot aantal gebruikers of nodes. En dat dat er net voor zorgt dat het netwerk nooit zal platliggen.

Ontwikkelaars kunnen dApps programmeren in de door hun geprefereerde programmeertaal en relatief gemakkelijk koppelen aan de programmeertaal die speciaal ontwikkeld werd voor het Ethereum ecosysteem, n.l. Solidity.

Naast de dApps zijn er ook de smart contracts die het Ethereum netwerk zo uniek maakt. Of toch zeker bij de lancering, want ondertussen bestaan er al veel andere blockchains met vergelijkbare technologie. Die slimme contracten bieden de mogelijkheid om functies te programmeren die heel veel real-world-toepassingen in theorie overbodig zouden kunnen maken.

Simpel gezegd zijn er aan zo’n contract verschillende voorwaarden verbonden. Eens dat er aan deze voorwaarden voldaan is, wordt het contract uitgevoerd. Het is dus in theorie mogelijk om bepaalde handelingen die op dit moment veel administratie, goedkeuringen en handtekeningen vergen, in een smart contract te gieten en deze te automatiseren.

Een gelijkenis in de basis die het Ethereum en Bitcoin netwerk op dit moment nog hebben is dat nieuwe coins door middel van mining op het netwerk komen. Door de vele transacties te verifiëren en op te nemen in de blockchain krijgt de miner die het eerst de ingewikkelde cryptografische verificatie oplost, een beloning in de vorm van Ether, de munteenheid van het Ethereum netwerk.

Een heel groot verschil met Bitcoin is dat er geen limiet is op het aantal Ethereum. Sinds de conceptie zijn er ondertussen 114 miljoen ETH in omloop gekomen. Schaarsheid is dus, in tegenstelling tot Bitcoin, geen bepalende eigenschap van Ethereum. Elke 13 seconden wordt een nieuw block gevormd, in vergelijking met de gemiddelde 10 minuten bij het Bitcoin netwerk en krijgt de gelukkige miner 3 ETH als beloning voor de geleverde rekenkracht. Op termijn zal Ethereum dit systeem, dat Proof of Work genoemd wordt, vervangen door een ander systeem dat Proof of Stake heet.

ERC20-tokens

Een andere mogelijkheid die we jullie niet willen weerhouden is dat het mogelijk is om andere munten op het Ethereum netwerk te lanceren. De ERC20 standaard geeft zijn naam aan deze ERC20-tokens die aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen om te integreren in de Ethereum blockchain. Die tokens zorgden hoogstwaarschijnlijk voor de grote instroom van particulier kapitaal tijdens de bullmarkt van 2017.

Door middel van een Initial Coin Offering (ICO) haalden bedrijven of projecten toen soms enorme bedragen op aan Ether. Daarmee financierden ze dan de eerste stappen van hun vaak nog erg jonge projecten. Jammer genoeg is er toen ook veel misbruik geweest in de vorm van onbestaande projecten of exit-scams.

Eén van de meest bekende ERC20 tokens zijn de stablecoins zoals Tether (USDT) of USD Coin (USDC) die gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar. Zij zijn in het leven geroepen door privébedrijven om gebruikers te beschermen tegen bijvoorbeeld de sterke koersschommelingen.

Met de onderliggende technologie van het Ethereum netwerk en platform wordt overigens, onafhankelijk van de publieke Ethereum blockchain, door verschillende grote spelers zoals Microsoft, IBM, JP Morgan Chase, Deloitte , UBS, Credit Suisse, Barclays en Amazon, om er enkele te noemen, geëxperimenteerd.

Ethereum is een heel ambitieus project waaraan tientallen, misschien wel honderden ontwikkelaars dagelijks aan werken. De nog actieve founders (waaronder “nutty professor” Vitalik Buterin) hebben niet stilgezeten en hebben eind vorig jaar grote stappen gezet in de broodnodige opschaling en verderzetting van het Ethereum netwerk, simpelweg Ethereum 2.0 gedoopt. Ook daarover kan je meer info terugvinden op onze website. Wat ons betreft heeft Ethereum nog een mooie toekomst voor zich, weliswaar bezaaid met obstakels maar die hebben ze als community in het verleden ook overleefd. Dus waarom dan niet in de toekomst.

Ethereum kopen?

Je kunt Ethereum kopen op verschillende cryptocurrency exchanges waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!