Wat is Shiba Inu (SHIB)?

Begin augustus 2020 verscheen een Medium post van een zekere Ryoshi Research met de titel: All hail the Shiba! (an experiment in decentralization). Het was het begin van een wilde rit van de munt die al snel de “Dogecoin killer” gedoopt werd. 

Wat is de use-case van Shiba Inu?

Een ietwat moeilijkere vraag deze keer want een echte use-case was er niet toen het project startte. Het is dan ook geen project zoals bijna alle andere die we in deze kennisbankartikelen bespreken. Er is helemaal niet uitgegaan van een startpunt waar een probleemstelling was en een oplossing tegenover stond. Het startpunt was: “Laten we een community van 0 beginnen rond de Shiba Inu, die vooral leuk is en we zien wel waar we uitkomen.”

Een community coin zonder leiders

Wat zou er gebeuren als je een token lanceert en die zonder leiderschap, management of marketing zou laten groeien? Enkel en alleen door de kracht van de community. Ryoshi was altijd gefascineerd door het ontstaan van de echte decentrale en niet geleide projecten, zoals Bitcoin of Dogecoin. Ryoshi deed daarom zelf geen financiële inbreng. Hij schonk zichzelf geen deel van de tokens die er werden gecreëerd. “Net zoals elke andere pleb zal ik kopen op de open markt.” Ryoshi noemt zichzelf een vrijwilliger net zoals de andere community leden.

De memecoin was herboren

Een vaste waarde in alle posts van Ryoshi of de sociale mediakanalen van de Shiba Inu community zijn natuurlijk de Shiba Inu honden. De Shiba Inu memes maakten de weg vrij voor verschillende andere meme-coins zoals Kishu Inu, Akita Inu, Hoge of BDog. Vooral op Reddit, Twitter en consoorten was de hype roodgloeiend en in het geval van Shiba Inu was het eenvoudig, snel en goedkoop om wat SHIB op te pikken.  

Hoe is het project geëvolueerd? 

Na de schaarse en ietwat verwarrende Medium post van Ryoshi, kwam er een website en geen white paper maar een Woofpaper. Het Shib token is een ERC-20 token op de Ethereum chain met een totale hoeveelheid van 1 quadriljoen. Dat is een 1 met 15 nullen. Daarvan zijn er momenteel net geen 40% in omloop. SHIB was eerst enkel te koop op decentrale exchanges met Uniswap en 1inch voorop. Ondertussen kan je ze echter ook al bij alle grote gecentraliseerde exchanges vinden, zoals Binance, Huobi, Kucoin en vele anderen. 

Uit dezelfde community als Shiba Inu vloeide ook een ander token dat LEASH gedoopt werd. Van LEASH zouden maar 100k worden gecreëerd waarvan de prijs bovendien eerst gekoppeld was aan de prijs van Dogecoin. Maar daar werd recent van afgestapt waardoor de prijs de lucht inschoot. 

Niet onbelangrijk aan het verhaal achter Shiba Inu is dat de bedenkers de helft van de totale hoeveelheid naar het publieke Ethereum adres van Vitalik Buterin gestuurd hadden. Het idee erachter dat deze naar alle waarschijnlijkheid nooit verkocht zouden worden. Helaas voor hen dacht de Ethereum bedenker daar anders over. Samen met enkele andere memecoins verkocht hij een deel op Uniswap en schonk de opbrengst aan goede doelen. Dat zorgde ervoor dat de prijs aanzienlijk daalde. 

Shiba Inu en de andere memecoins lijken een antwoord van de nieuwe lichting crypto-adepten op de “oudere generatie”. Millenials die zijn opgegroeid met memes en crypto en die met elkaar laten samensmelten. Bitcoin wordt door hen ook wel eens boomercoin genoemd. Door die “boomers” wordt er dan weer argwanend gekeken naar wat zij misschien wel herkennen als een duidelijk signaal van het bereiken van de top van de bullrun.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!