Wat is Stellar Lumens (XLM)?

In 2014 stond er een andere crypto-innovator op die bekend staat onder de naam Jed McCaleb, en die we kennen als de oprichter van de ter zielen gegane beurs Mt. Gox en als medeoprichter van Ripple. Hij besloot in die tijd, samen met Joyce Kim, het bekende cryptocurrency project Stellar te ontwikkelen.

In 2015 lanceerde de Stellar blockchain en sindsdien zouden er al meer dan 450 miljoen transacties door 4 miljoen individuele gebruikers verwerkt zijn. Het project werd tevens van begin af aan gesteund door online betalingsprovider Stripe.

Waarom is het XLM het leven geroepen?

Het bedrijf Stellar en zijn onderliggende munt Lumen, concentreren zich in essentie op dezelfde markt als Ripple en XRP. Ze willen voornamelijk een snel en goedkoop betalingssysteem zijn dat geen tegenwind krijgt van grenzen, banken of de verschillen tussen valuta. Maar daar waar Ripple en XRP zich richten op banken en hoe zij grote internationale transfers verwerken, koos Stellar er voor zich te richten op de ‘gewone burger’.

Wat beide projecten wel kenmerkt, is dat ze er beide voor gekozen hebben om het bestaande systeem van betalingen van binnenuit te verbeteren en niet te willen “ondermijnen” zoals Bitcoin (BTC) doet.

Hoe werkt het precies?

Lumen (XLM), werkt als een verbinding tussen bijvoorbeeld verschillende valuta. Stel dat je als Nederlander een betaling wil doen aan een Chinese leverancier, dan doe jij dat het liefst in euro’s en wordt die leverancier natuurlijk het liefst betaald in yuan. Het grote probleem bij de traditionele manier van betalingen doen, is dat zo’n betaling langs verschillende banken (zelfs niet enkel die van jou en de leverancier) moet passeren, en dat er ook nog gewisseld moet worden van euro naar yuan.

Dat duurt niet alleen lang, maar is ook enorm gecompliceerd en is vooral ook erg duur. Een transactie op het Stellar-netwerk is niet helemaal gratis maar is toch héél goedkoop, namelijk 0.00001 lumen! Met de huidige marktprijs is dat amper 0.000002 euro.

Het blockchain-netwerk is gedecentraliseerd maar niet in diezelfde mate als andere blockchain-netwerken gedecentraliseerd zijn, met misschien wel duizenden verschillende nodes. Op de website van Stellar wordt gesproken over honderden nodes maar wanneer we de publiek toegankelijke blockchain explorer was er eerder sprake over een zestigtal. Dus enorm gedecentraliseerd kunnen we het netwerk niet noemen.

Tokenomics

Bij de start van het netwerk in 2015 werden er 100 miljard lumens gecreëerd. Het werkt dus niet zoals bij Bitcoin met zijn Proof of Work protocol dat dicteert hoeveel BTC er bij elk block gecreëerd worden. Bij Stellar werkt het zo dat er de eerste vijf jaar 1% lumens bij kwamen maar dat mechanisme werd stopgezet na een community vote in oktober 2019. Daar werd ook beslist de totale hoeveelheid lumens zou worden teruggebracht naar 50 miljard en dat er geen nieuwe meer zouden worden uitgebracht.

Momenteel zijn er dus ongeveer 50 miljard lumen, waarvan er 20 miljard in de open markt beschikbaar zijn en 30 miljard nog in handen zijn van de non-profit Stellar Development Foundation, die ze zal gebruiken voor verdere ontwikkeling en promotie.

Stellar Lumens kopen?

Je kunt XLM op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!