Robinhood reageert op Wells Notice van SEC en bereidt beroep voor

Het prominente retailhandels-platform Robinhood Markets heeft plannen onthuld om de Amerikaanse SEC in de rechtbank aan te vechten over beschuldigingen met betrekking tot effecten.

Robinhood’s CEO en medeoprichter Vlad Tenev maakte dit gisteren bekend, kort nadat het bedrijf een Wells Notice van de effectenregulator had ontvangen. Ter context, Robinhood is de nieuwste crypto-gerelateerde handelsplatform die onder het toezicht van de SEC is gekomen, een trend die de bredere crypto-gemeenschap heftig heeft veroordeeld.

Robinhood onthulde dat het een Wells Notice van de SEC heeft ontvangen, wat suggereert dat de toezichthouder van plan is een handhavingsactie tegen het bedrijf te ondernemen. De SEC stuurt typisch een Wells Notice om een bedrijf officieel op de hoogte te stellen van haar plannen om een handhavingsactie te ondernemen en om het te informeren over haar betrokkenheid bij een afgerond onderzoek naar effecten.

Verwachtbaar verraste de ontwikkeling de crypto-gemeenschap, gezien het feit dat Robinhood een behoudende benadering heeft gevolgd bij het noteren van crypto-activa. In tegenstelling tot de meeste handelsplatformen ondersteunt Robinhood momenteel slechts 15 crypto-activa.

Ze omvatten Bitcoin, Ethereum, Shiba Inu, Dogecoin, USD Coin, Avalanche, Bitcoin Cash, Chainlink, Litecoin, Uniswap, Ethereum Classic, Stellar Lumen, Aave, Tezos, en Compound.

Robinhood hanteert een behoudende benadering om ervoor te zorgen dat het geen crypto-activa ondersteunt die als effecten worden beschouwd. Het handelsplatform wijzigt voortdurend zijn lijst van ondersteunde crypto’s, waarbij activa die betrokken zijn bij effectenrechtelijke geschillen worden verwijderd.

Dit blijkt uit het schrappen van Polygon, Solana en Cardano, kort nadat de SEC ze als effecten had gelabeld in haar rechtszaken tegen Binance en Coinbase. Ondanks dat het deze voorzichtige benadering volgt bij het noteren van tokens, heeft de SEC toch een Wells Notice aan het bedrijf uitgegeven, wat suggereert dat een rechtszaak aanstaande is.

Opmerkelijk genoeg zei de medeoprichter van Robinhood dat het bedrijf de kwestie in de rechtbank zal betwisten namens zijn klanten, met als doel zijn cryptobedrijf te beschermen en regelgevende transparantie in de Verenigde Staten te bevorderen. Tenev beschreef de regelgevende aanval van de SEC in de VS als een ongepaste poging om innovatie in het land te onderdrukken.

Ondertussen beweren deskundigen uit de industrie dat de SEC volledige controle over de crypto-branche heeft nagestreefd door te beweren dat de meeste activa effecten zijn die onderhevig zijn aan federale wetten. Tot nu toe heeft de SEC de effectenmarkering gegeven aan Binance Coin, Solana, Cardano en Polygon, onder anderen.

Ondanks het feit dat Ethereum in 2018 als een niet-effect werd verklaard, suggereren rapporten dat de SEC bepaalde ETH-gerelateerde transacties onderzoekt om te bepalen of ze investeringscontracten vormen. Interessant genoeg hebben topbelanghebbenden uit de industrie de pogingen van de SEC bekritiseerd om zichzelf te verheffen als de geschikte toezichthouder voor crypto. Als gevolg daarvan karakteriseerden ze de inspanningen als grove overschrijding van bevoegdheden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!