Wat is Litecoin (LTC)?

Ontwikkeld in 2011 door Charlie Lee, een voormalig werknemer bij Google en Coinbase, werd Litecoin vanaf de start in de markt gezet als het zilver t.o.v. het crypto goud Bitcoin. Dat reflecteert dan ook in de gemiddelde marktprijs die de voorbije drie jaar tussen 20 en 350 dollar schommelde. De broncode van Litecoin is grotendeels afgeleid of gekopieerd van Bitcoin maar heeft toch enkele significante aanpassingen.

Waarom was Litecoin volgens sommigen nodig?

Die aanpassingen werden gedaan met het oog op wat de initiatiefnemers op dat moment van belang vonden. Ze wilden behouden wat er goed was aan Bitcoin en veranderen waar het beter kon. Bitcoin was niet functioneel en snel genoeg om kleinere betalingen te doen. Daarom werd de block time aangepast van 10 naar 2,5 minuut. Dat zorgt voor een significant snellere verwerking van transacties.

Het algoritme dat aan de basis van het verifiëren van de transacties en vervolgens creëren van een nieuwe block voor de blockchain staat, is ook anders. In plaats van het SHA-256 cryptografisch algortime gebruikt Litecoin het Scrypt algoritme. Omdat het minder complex is werkt dat tot vier keer sneller en heeft het daarenboven ook veel minder nood aan een enorme hoeveelheid rekenkracht en dus elektriciteit.

Lagere transactiekosten

Een ander probleem dat Charlie Lee wilde aanpakken waren de volgens hem te hoge transactiekosten. Dankzij o.a. het andere cryptografisch algoritme en de kortere block time, zijn transacties op het Litecoin netwerk vele malen goedkoper dan die op het Bitcoin netwerk. Dat was broodnodig volgens Lee als Litecoin een succesvol betaalmiddel zou worden. Concreet kost op dit moment een gemiddelde transactie op het Litecoin netwerk minder dan 0.03 USD in tegenstelling tot de kostprijs van een gemiddelde transactie op het Bitcoin netwerk die rond de 10 USD schommelt.

Wat er wel hetzelfde blijft, is het principe achter de creatie van nieuwe Litecoins, die we proof of work noemen. Na elke bevestiging en creatie van een block met transacties, kreeg de miner een beloning van 50 Litecoin. Bij Litecoin is er ook sprake van halvings, die net zoals bij Bitcoin ruwweg elke vier jaar geprogrammeerd staan. Om precies te zijn gebeurt dat bij Litecoin na elke 840.000 blocks. De laatste halving vond plaats op 5 augustus 2019 en de volgende staat momenteel gepland voor 23 mei 2023 wanneer de reward zal dalen van 12,5 naar 6,25 Litecoin. De laatste Litecoin zal zoals Bitcoin pas gemined worden rond het jaar 2142.

Hogere maximum supply

Misschien wel het meest belangrijke, of toch van economisch standpunt gezien, verschil met Bitcoin is dat Litecoin een hogere maximum supply heeft. Niet de 21 miljoen maar 84 miljoen Litecoins zullen in omloop komen. Dat is natuurlijk een gevolg van de vier keer snellere bevestiging van transacties en dus vrijgave van nieuwe Litecoins. Een minder hoge vorm van schaarste dus maar op heel lange termijn waarschijnlijk verwaarloosbaar.

Verschil tussen Litecoin en Bitcoin

 LTCBTC
Max supply84 miljoen21 miljoen
Mining algoritmeScryptSHA-256
Bloktijd2,5 minuten10 minuten
Opbrengst per blok12.5 Litecoin6,25 Bitcoin
HalvingIedere 840,000 blokkenIedere 210,000 blokken
Volgende halving4 augustus 20238 mei 2024

Opvallend figuur

Charlie Lee is ontegensprekelijk een van de meest invloedrijke personen in de cryptowereld. Dat is de belangrijkste reden waarom hij eind december 2017 besliste zijn persoonlijke spaarpot aan Litecoins te verkopen. Hij vond dat een persoon in zijn positie te veel invloed heeft op een project en dus ook de prijs van de coin. Veel tweets die hij deed, werden volgens hem uit hun context getrokken of werden afgedaan als een manier om de prijs te manipuleren. In een Reddit post legde hij uit waarom hij al zijn Litecoins verkocht of wegschonk.

Litecoin blijft tot op de dag van vandaag een grote schare volgelingen hebben die er rotsvast van overtuigd zijn dat er een belangrijke toekomst voor de coin is weggelegd. Eén die voornamelijk gericht is op het mogelijk maken van snelle en goedkope transacties.

Litecoin kopen

Je kunt Litecoin op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!