Wat is het verschil tussen Ethereum en Ethereum Classic?

We hebben meerdere keren de vraag in onze community gekregen wat nou precies het verschil is tussen Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC). Om deze vraag te beantwoorden, hebben we besloten er een artikel aan te wijden.

Geschiedenis van Ethereum

Ethereum werd eind 2013 voor het eerst beschreven door Vitalik Buterin. Hij voerde aan dat Bitcoin (BTC) een andere programmeertaal nodig had om de uitvoering van taken te automatiseren, zodat ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties (DApps) konden bouwen bovenop de blockchain. Het idee kreeg niet genoeg steun in de Bitcoin-gemeenschap, wat leidde tot de oprichting van Ethereum in 2014.

De eerste ontwikkelingsinspanningen werden gefinancierd via een crowdsale in juli 2014. Het bracht meer dan 25.000 BTC op, waardoor het de grootste crypto-inzameling ooit was. Na de crowdsale had Ethereum een ​​marktkapitalisatie van iets meer dan $17 miljoen, vergeleken met bijna $160 miljard vandaag. De prijs van 1 ETH was toen ook ongeveer $1, vergeleken met de prijs van $1400 die 1 ETH momenteel waard is.

Gedecentraliseerde Autonome Organisatie (DAO)

De DAO was bedoeld als een gedecentraliseerd, community-based financieringsplatform. De community zou de ontwikkeling van blockchain-applicaties financieren en een deel van de winst ontvangen als een app succesvol was. Het was uiteraard gebouwd op de Ethereum-blockchain en werd beheerd op basis van een reeks smart contracts. De DAO stond tokenhouders toe om investeringsbeslissingen te nemen en fondsen te verdelen aan projecten die meer dan 20 procent aan gemeenschapssteun ontvingen. Het werd gelanceerd in april 2016 en werd gefinancierd via één van de grootste crowdfunding-campagnes, waarmee bijna $150 miljoen aan Ether werd opgehaald. Op zijn hoogtepunt trok de DAO 14 procent van alle Ether in omloop aan.

Er waren echter verschillende beveiligingsfouten met de DAO-code waarop herhaaldelijk werd gewezen in mei en juni 2016. Projectbeheerders moesten DAO-tokens kopen met Ether. Om investeerders in staat te stellen hun steun in te trekken voor een project dat ze niet wilden steunen, werd een “Split-functie” gecreëerd. Met deze functie kon een investeerder de DAO verlaten door zijn investering in Ether terug te krijgen of door zijn versie van de DAO te vormen, genaamd “child DAO”. Zodra de splitsingsfunctie was gestart, zou de houder zijn Ether terugkrijgen en zou het netwerk het grootboek bijwerken. De houder zou dan zijn Ether 28 dagen moeten vasthouden zonder het te kunnen gebruiken.

De grote Ethereum hack van 2016

De splitsingsfunctie, in combinatie met andere kwetsbaarheden, werd op 17 juni 2016 misbruikt. De hacker of hackers stalen 11,5 miljoen Ether, destijds ongeveer $50 miljoen waard, door herhaaldelijk de splitsingsfunctie te activeren. Het netwerk bleef Ether terugbetalen voor dezelfde DAO-tokens, zonder de transactie in het grootboek te registreren. De gestolen Ether viel echter nog steeds onder de houdperiode van 28 dagen. Omdat de Ether technisch herstelbaar was, stond de Ethereum-gemeenschap voor een belangrijke keuze: een splitsing creëren om de onwettige transacties ongedaan te maken of niets doen.

Dit debat verdeelde de gemeenschap. Het belangrijkste argument om niets te doen, was dat de blockchain bedoeld was om onveranderlijk te zijn, vrij van manipulatie door een individu of een groep. Dit was het belangrijkste aspect van gedecentraliseerde applicaties. Het forceren van de blockchain om de hack ongedaan te maken, zou een moreel risico met zich meebrengen, wat mogelijk kan leiden tot toekomstige hard forks op basis van onbekende motivaties.

Als gevolg hiervan werd er op 15 juli 2016 een stemming gehouden, waar 87 procent van de gemeenschap vóór de hard fork stemde. Van de meer dan 82 miljoen bestaande Ether-tokens nam echter slechts 5,5 procent deel aan de stemming. De nieuwe blockchain heeft de geschiedenis van de originele blockchain gewijzigd om de DAO-hack ongedaan te maken. En de oude blockchain, die ongewijzigd bleef, ging door met de naam Ethereum Classic.

Verschillen tussen Ethereum en Ethereum Classic

Aanvankelijk was een keuze tussen Ethereum versus Ethereum Classic grotendeels een ideologisch debat. Op functioneel niveau lijken de twee projecten erg op elkaar. Beide bieden computersoftware ter ondersteuning van smart contracts en het opbouwen van gedecentraliseerde applicaties op het netwerk. Er zijn echter verschillende verschillen tussen Ethereum en Ethereum Classic die opkwamen na de hard fork.

Proof-of Work vs Proof-of-Stake

In het originele whitepaper van Ethereum stond beschreven dat het uiteindelijk van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake zou gaan. Ethereum Classic heeft dit plan echter meerdere malen uitgesteld en uiteindelijk heeft het besloten om dit volledig te schrappen. Ethereum daarentegen is nu bezig met de overgang van PoW naar PoS, genaamd Ethereum 2.0.

Totale voorraad

Ethereum Classic heeft besloten om een vast totaal aanbod te creëren van ongeveer 210 miljoen munten. Dit zal uiteindelijk voor schaarste zorgen en dit komt op zijn beurt de prijs weer ten goede.

Ethereum heeft echter voor een andere aanpak gekozen. Hoewel velen denken dat Ethereum een totale voorraad van ETH ook vast is, heeft Ethereum geen grens aan zijn totale aanbod ingesteld. Dit houdt in dat het in theorie eindeloos door kan blijven groeien.

Andere verschillen tussen ETH en ETC

Sommige andere verschillen tussen ETH en ETC zijn meer kwalitatief dan technisch. Het Ethereum-netwerk geniet namelijk van sterke zakelijke ondersteuning via de Enterprise Ethereum Alliance. De alliantie heeft meer dan 200 leden, waaronder Accenture (ACN), Citigroup’s (C) Citibank, JP Morgan (JPM), FedEx (FDX), Intel (INTC), Microsoft (MSFT), VMWare (VMW) en anderen.

Daarnaast zijn er veel meer ontwikkelaars betrokken bij Ethereum dan bij Ethereum Classic. Dit zorgt er dan ook weer voor dat de blockchain van Ethereum een stuk populairder is bij nieuwe/bestaande projecten/bedrijven om op te bouwen. Zo werd vorig jaar al bekend dat 359 grote bedrijven momenteel al op Ethereum aan het bouwen zijn.

Conclusie

Hoewel Ethereum (ETH) kan worden beschouwd als een mutatie en schending van de principes van de onveranderlijkheid achter Ethereum, is het vandaag de dag wel de nummer twee cryptocurrency van dit moment en de nummer één keus voor bedrijven/projecten om op te bouwen.

De enorme omvang van de marktkapitalisatie en de sterke gemeenschap achter Ethereum (ETH) voorspellen een mooie toekomst. ETC daarentegen lijkt langzaam te krimpen in vergelijking met de rest van de crypto-wereld en bestaat meer uit een combinatie van onveranderlijke blockchain-loyalisten, ETH-antagonisten en algemene marktspeculanten. Daarnaast heeft het project ook meerdere keren last gehad van 51% aanvallen, wat natuurlijk ook niet helpt om in populariteit te winnen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!