Wat is Uniswap (UNI)?

In de voetsporen van de ERC-20 token economie die mee voor de bubble van 2017-2018 zorgde, werd eind 2018 Uniswap gelanceerd. Een post van Ethereum uitvinder Vitalik Buterin had Hayden Adams, de oprichter van Uniswap, geïnspireerd om een protocol te ontwikkelen waarop een platform kon draaien waar ERC-20 tokens, op een gedecentraliseerde manier, geruild kunnen worden. Uniswap werd al gauw het middelpunt van de DeFi hype van 2019-2020.

Uniswap is één van de bekendste en meest gebruikte gedecentraliseerde beurzen, ook wel DEX genoemd, wat in feite een plaats is waar kopers en verkopers van op Ethereum gebaseerde tokens (de ERC-20 tokens) kunnen ruilen, zonder daarvoor een tussenpersoon of derde partij nodig te hebben.

Geen order books maar liquidity pools

Als we één van de grote verschillen tussen een gedecentraliseerde en een gecentraliseerde exchange of beurs willen uitleggen, moeten we het verschil uitleggen tussen de manier waarop kopen en verkopen gebeurd.

Op een gecentraliseerde beurs zoals Binance of Coinbase vinden kooporders en verkooporders elkaar in het orderboek. Dat groepeert alle aanbiedingen langs zowel de koop- en verkoopkant en wat er in het midden ligt, is de huidige marktprijs. Bij alle beurzen zijn er de zogeheten “market makers” die dat orderboek van extra liquiditeit voorzien in de vorm van meer koop- en verkooporders. Als die er niet zouden zijn, dan zou je wel eens héél lang kunnen blijven wachten op het moment dat je order gevuld wordt.

Vanwege het feit dat er voor elke afwikkeling van een smart contract op het Ethereum-netwerk er een gas fee betaald moet worden, zou het voor market makers een enorm kostelijke zaak zijn om een orderboek te voorzien van genoeg liquiditeit. Daarom werd er gezocht naar een oplossing en die werd gevonden in de vorm van liquidity pools.

De liquiditeit wordt voorzien door gebruikers die daarvoor van de beurs een vergoeding van meestal 0,3% per trade krijgen. Op zich komt het mechanisme op hetzelfde neer. Wanneer er iemand uit de pool DAI/ETH, Ether koopt, zorgt dat voor een daling van de DAI en een stijging van de ETH prijs. Op die manier komt een nieuwe marktprijs tot stand.

Iedereen kan een token vermelden

Waar projecten vaak grof geld moeten betalen om te mogen worden verhandeld op een gecentraliseerde beurs, kan iedereen een ERC-20 token paar aanbieden op Uniswap. Met je Ethereum-adres of MetaMask-wallet in de aanslag, en gespekt met je favoriete token, kan je eens je gekoppeld bent aan Uniswap iedere token ruilen voor een ander.

Is er echter nog geen liquidity pool beschikbaar voor de swap die jij in gedachten had? Dan kan die redelijk eenvoudig worden aangemaakt. Eens het tokenpaar voorzien is van een liquidity pool en smart contract kan er verhandeld worden en verdiend worden als het van liquiditeit voorzien wordt.

Wat je wel altijd nodig zult hebben is een hoeveelheid ETH, want voor elke trade die je doet, moet je een gas fee betalen. En laat nou net daar ook wel vaak het schoentje wat wringen. Het succes van de gedecentraliseerde beurzen wordt toch wel vaak genekt door de hoge kosten die gepaard gaan met er op te verhandelen. Dat ligt aan het jammerlijk overladen Ethereum netwerk.

De eigen token, UNI

Uniswap lanceerde in september 2020 een eigen governance token, UNI. Elk wallet adres dat voor 1 september met het Uniswap-protocol enige vorm van interactie had gehad, kreeg zomaar 400 UNI tokens via een airdrop in zijn of haar wallet. Van de in totaal 150 miljoen werden er 66 miljoen in de eerste 24 uur geclaimed. De UNI token schoot kort na de lancering op Coinbase van $1 naar $7. Op het moment van schrijven staat de koers echter alweer op meer dan $23.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!