Wat is Chainlink (LINK)?

Al in 2014 werkte moederbedrijf Smartcontract.com aan een manier om een brug te vormen tussen smart contracts op een blockchain-netwerk en data die buiten de blockchain te vinden is. Denk maar eens aan alle data die banken hebben over betalingen, data die voortvloeit uit nieuwsgebeurtenissen, data vanuit websites of webshops, uit managementsystemen of data uit andere blockchain-netwerken, veelal dankzij API connecties.

Tot op dat moment werd de taak van de middelman tussen het blockchain-netwerk en andere niet-blockchain-datanetwerken door een gecentraliseerde partij waargenomen, oracles genaamd. Maar net zoals dat een probleem is bij alle andere gecentraliseerde diensten zorgt dat dus voor een significante zwakte. Mensen of organisaties met minder goede bedoelingen hoeven zich dan maar op één punt te concentreren.

Het doel van Chainlink was dus duidelijk: een gedecentraliseerde ’tussenpersoon’ die de brug vormt tussen blockchain-netwerken en niet-blockchain-netwerken. Ze zijn van de overtuiging dat de echte kracht van smart contracts pas ontketent zal zijn wanneer zij aan de slag kunnen met data die op een veilige manier aangeleverd kan worden vanuit externe netwerken.

In september 2017 werd dankzij een ICO $32 miljoen opgehaald, dat kon gebruikt worden om het project verder te financieren en het een vliegende start kon geven. In juni 2019 werd dan na verschillende maanden testfasen te doorlopen, overgeschakeld naar het mainnet, dat werkt op het Ethereum-netwerk.   

Tokenomics

Bij de ICO werd een maximum aantal tokens van 1 miljard gecreëerd, genaamd LINK. 35% daarvan blijft in bewaring bij het bedrijf en het team als zijnde manier om verdere ontwikkelingen te bekostigen. Een andere 35% werd tijdens de ICO verkocht aan investeerders. De overige 30% dient als manier om de oracle nodes te vergoeden voor het werk dat ze leveren, zoals het ophalen, verifiëren en aanleveren van externe data aan smart contracts of het Chainlink-netwerk.

De cryptocurrency LINK zal dus voor twee zaken gebruikt worden. Ten eerste om node operators te betalen om oracle services te voorzien en anderzijds als stake van node operators om te voorzien in diezelfde services. Op dit moment zijn er volgens de gegevens van CoinMarketCap iets meer dan 400 miljoen coins in omloop en staat LINK op de zevende plaats wat betreft totale marktkapitalisatie.

De prijs van een LINK token ten tijde van de publieke ICO was 0.11$ per token. Als je weet dat LINK ondertussen rond de $20 wordt verhandeld en dat de munt een ATH van meer dan 25$ noteerde, dan is vast te stellen dat dit project in de korte periode een enorme opmars neergezet heeft. Die opmars heeft waarschijnlijk voornamelijk te maken met de vele grote partnerships die ze hebben weten strikken.

Partnerships

En die partnerships zijn niet van de kleinste. Want aan de off-chain zijde hebben ze met Google Cloud en Oracle twee wereldspelers van topformaat in huis gehaald. Op het vlak van samenwerkingen met andere blockchain-projecten is er al helemaal geen gebrek. Iedereen lijkt daar te willen samenwerken met Chainlink. Om er een paar op te noemen: Web3 (team achter Polkadot), Matic, IOST, Ocean Protocol, Synthetix, Wanchain en nog vele anderen.

Het is dus niet verwonderlijk, toch zeker niet na de aankondiging van de samenwerking met de twee grote off-chain spelers, dat Chainlink zich met zijn technologie en project goed heeft weten te positioneren. Veel andere blockchain-projecten lijken te staan trappelen om mee op de kar te springen en dat is goed nieuws voor het project en iedereen wie er in gelooft / in heeft geïnvesteerd.

Je kunt Chainlink op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!