$300 miljoen aan liquidaties nadat de SEC Binance voor de rechter sleept

Als Amerikaanse toezichthouders het doel hadden om de crypto-markten te doen crashen en verliezen te genereren door investeerders angst aan te jagen, dan bereiken ze hun doel. De crypto-markten hebben namelijk $55 miljard, of ongeveer 5%, verloren sinds de Securities and Exchange Commission (SEC) Binance aanklaagde wegens schending van effectenwetten. Als gevolg hiervan is de totale marktkapitalisatie gedaald tot $1,13 biljoen, het laagste niveau sinds medio maart.

Volgens CoinGlass zijn er in de afgelopen 12 uur of zo meer dan $270 miljoen aan longposities geliquideerd. Daarnaast zijn er voor $24,8 miljoen aan shortposities geliquideerd in de crypto-marktcrash. In de afgelopen 24 uur zijn in totaal 116.630 handelaren verwoest, met totale liquidaties van bijna $300 miljoen. Binance heeft slechts $2,89 miljoen aan liquidaties gezien, maar staat bovenaan de lijst van gecentraliseerde exchange-derivatenliquidaties.

Voormalig CEO van BitMEX, Arthur Hayes, liet zich niet van de wijs brengen en beweerde dat risicomarkten gespannen waren vanwege de vulling van het TGA (U.S. Treasury General Account), niet vanwege de Binance FUD. Hij meldde het volgende op Twitter:

“De markt daalt vanwege enige Binance FUD. Maar ongeacht de aanleiding, risicomarkten zijn gespannen vanwege de vulling van het TGA. Tegen het einde van de zomer zal de markt daar overheen stappen en doorgaan met de grote hoeveelheid geldcreatie die op de achtergrond gaande is. Ondertussen heb ik een paar shitcoins om te kopen.”

Volgens Glassnode heeft Binance nog geen grote kapitaaluitstroom gezien, met ongeveer 10.000 BTC die de exchange verlaten. Volgens de analytische dienstverlener komt dit neer op een daling van ongeveer 1,5% van het saldo van Binance.

Bitcoin is in de afgelopen 12 uur ongeveer 4,8% gedaald en handelt op $25.754 op het moment van schrijven. Een daling van deze omvang is vrij typisch voor BTC, maar het kan ernstiger lijken omdat de markten de laatste tijd extreem rustig zijn geweest. Bovendien bevindt BTC zich nog steeds binnen zijn zijwaartse kanaal, maar balanceert nu op de ondergrens ervan.

Ethereum is slechts 3,8% gedaald en blijft boven $1.800, wat goed binnen zijn zijwaartse kanaal valt. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden van altcoins. Zoals verwacht heeft Binance Coin (BNB) het het zwaarst te verduren gehad, met een daling van 9% tot $276, de laagste prijs sinds 12 maart.

De SEC heeft ook een groot aantal crypto-activa aangeduid als effecten, en die zijn vandaag ook hard getroffen. Naast BNB geldt dit voor Cardano (ADA), dat met 7% is gedaald, Solana (SOL), dat met 8% is gedaald, en Polygon (MATIC), dat met 6,6% is gedaald.

Andere activa die onder dezelfde effectenclassificatie vallen, zijn onder andere Algorand (ALGO), Cosmos (ATOM), Filecoin (FIL), Sandbox (SAND), Decentraland (MANA) en Axie Infinity (AXS).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!