Wat is Filecoin (FIL)?

Gelanceerd in augustus 2017, tijdens de dolle ICO-dagen dus, bracht de Filecoin ICO op 30 minuten tijd 200 miljoen USD in het laatje. Protocol Labs en specifiek Juan Benet, een Mexicaans-Amerikaans ex-Stanford computergenie, bedachten het InterPlanetary File System (IPFS), een protocol en peer-to-peer netwerk dat het opslaan en delen van data mogelijk maakt dankzij een gedecentraliseerd bestandensysteem. Het laat gebruikers toe om data niet enkel te ontvangen maar ook aan te bieden als host. Wie er al gehoord of gewerkt heeft met BitTorrent kent het systeem misschien wel. In oktober 2020 ging het mainnet van Filecoin live. 

Waarom Filecoin belangrijk kan zijn 

Filecoin is gebouwd boven op dat IPFS-protocol en wil een op blockchain-technologie gebaseerd alternatief zijn voor de Amazons van deze wereld. Niet omwille van Amazon’s pakjesleverdiensten maar omdat Amazon de grootste leverancier is server en dataopslag in de wereld. Facebook, LinkedIn, Netflix, maar ook veel Amerikaanse overheidsdiensten waaronder die van de intelligentiediensten zijn bij hen kind aan huis. 

Filecoin wil dankzij het IPFS-protocol data op een gedecentraliseerde manier opslaan en toegankelijk maken. Want gecentraliseerd opslaan heeft altijd dezelfde nadelen. Meestal een single point of failure en een relatief gemakkelijk doelwit voor mensen van kwade wil. Het zou bijvoorbeeld niet de eerste keer zijn dat er belangrijke websites platgaan omwille van een probleem bij de Amazon servers.

Grote datacenters zijn tevens dun gezaaid en liggen ook slecht verspreid over de wereld. Wanneer een eindgebruiker bepaalde data nodig heeft, is het dus wel bepalend hoe ver hij of zij zich van het datacenter bevindt, Hoewel je dat niet zou onmiddellijk zou denken, is de fysieke afstand tussen het datacenter en de eindgebruiker wel degelijk van belang wanneer die data moet opgehaald en afgeleverd worden.  

Wat doet Filecoin? 

Filecoin ambieert dus een peer-to-peer gedecentraliseerde cloudoplossing te zijn die uiteindelijk voor de consument een gunstigere prijs zal bewerkstelligen. Mensen of bedrijven die opslagruimte nodig hebben kunnen in het Filecoin netwerk aanbieders van opslagruimte vinden. De bestanden in het Filecoin netwerk zijn end-to-end gecodeerd en de aanbieders van opslagruimte hebben geen toegang tot de decryptiesleutels. Bovendien wordt de data vervolgens dankzij het gedistribueerde karakter van het systeem op meerdere locaties veilig bewaard. 

Filecoin’s verdien- en economisch model 

Ben je dus op zoek naar opslagruimte dan kan je in het Filecoin-netwerk een aanbieder vinden en met die aanbieder een prijs afspreken. Betalen voor de opslagruimte doe je in FIL. Als node of miner in het Filecoin-netwerk word je beloond naarmate de hoeveelheid opslag die je beschikbaar stelt. Dat is dus in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Bitcoin-netwerk waar de node met de meeste rekenkracht beloond wordt met Bitcoin (BTC). In het Filecoin-netwerk zijn er storage miners, die FIL krijgen voor de opslag die ze voorzien en retrieval miners, die FIL krijgen voor de data die ze aanleveren, weliswaar in iets mindere mate dan de storage miners. 

Filecoin heeft een maximum supply van 2 miljard coins waarvan er op dit moment een 60 miljoen van in omloop zijn. De resterende hoeveelheid FIL wordt vrijgegeven afhankelijk van de noodzaak die volgt uit het gebruik van het netwerk.  

FIL kopen?

Je kunt FIL op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!