Amerikaanse SEC sleept Binance voor de rechter

De Amerikaanse financiële toezichthouder, Securities and Exchange Commission (SEC), heeft maandag Binance en zijn CEO, Changpeng Zhao, aangeklaagd wegens vermeend wanbeheer van fondsen en het liegen tegenover regelgevers. In een persbericht verklaarde de SEC:

“De Securities and Exchange Commission heeft vandaag Binance Holdings Ltd. (“Binance”), dat ’s werelds grootste crypto-activa-handelsplatform Binance.com exploiteert, en de Amerikaanse dochteronderneming BAM Trading Services Inc. (“BAM Trading”), die samen met Binance het crypto-activa-handelsplatform Binance.US exploiteert, en hun oprichter Changpeng Zhao, aangeklaagd wegens verschillende schendingen van effectenwetgeving.”

De SEC heeft ook een rechtszaak aangespannen tegen Binance-oprichter Changpeng Zhao, waarin het beweert dat hij en de beurs nagelaten hebben om Amerikaanse klanten toegang tot het platform te ontzeggen en investeerders misleid hebben over haar markttoezichtcontroles. De toezichthouder beschuldigt Binance verder van het opereren als een niet-geregistreerde effectenbeurs, meldt Reuters.

In een zaak die is aangespannen bij een federale rechtbank in Washington, DC, stelt de SEC dat de exchange “miljarden dollars” aan klantfondsen heeft vermengd en deze heimelijk heeft overgemaakt naar Merit Peak Limited, een apart bedrijf dat gecontroleerd wordt door Zhao.

De aanklacht van de SEC beschrijft verder dat Binance en Zhao de activa van klanten controleerden, waardoor ze fondsen konden vermengen en omleiden, en dat Binance aparte Amerikaanse entiteiten heeft opgericht “als onderdeel van een uitgebreid plan om de Amerikaanse federale effectenwetten te ontlopen”. Gary Gensler, voorzitter van de SEC, stelde het volgende:

“Met dertien aanklachten beweren we dat Zhao en Binance entiteiten betrokken waren bij een uitgebreid web van bedrog, belangenconflicten, gebrek aan openbaarmaking en berekenende ontwijking van de wet.”

Hij voegde eraan toe:

“Zoals beweerd hebben Zhao en Binance investeerders misleid over hun risicobeheersing en gemanipuleerde handelsvolumes, terwijl ze actief verborgen hielden wie het platform beheerde, de manipulatieve handel van hun gelieerde market maker, en zelfs waar en met wie investeringsfondsen en crypto-activa in bewaring waren gegeven.”

Ze probeerden Amerikaanse effectenwetten te ontwijken door schijncontroles aan te kondigen die ze achter de schermen negeerden, zodat ze waardevolle Amerikaanse klanten op hun platform konden houden. Het publiek moet voorzichtig zijn met het investeren van hun hard verdiende activa bij of op deze onwettige platforms.”

CZ verwerpt de aanklachten Zhao verwierp de aanklachten op Twitter door een “4” te plaatsen, een veelgebruikte verwijzing in de Binance-community die gebruikers aanmoedigt om FUD (angst, onzekerheid en twijfel) te negeren.

Binance zelf heeft nog niet gereageerd op de rechtszaak, maar Zhao verzekerde de gemeenschap dat de systemen van Binance stabiel zijn en dat stortingen en opnames normaal verlopen.

De nieuwste rechtszaak voegt zich echter bij de lijst van regelgevende acties die tegen de exchange zijn ondernomen door Amerikaanse toezichthouders. In maart klaagde de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) Binance en Zhao aan, waarbij de beurs werd beschuldigd van handelen op haar eigen platform en waarbij werd beweerd dat de oprichter betrokken was bij handel met voorkennis.

Zhao ontkende categorisch de beschuldigingen en verklaarde dat Binance nooit voor winst zal handelen of de markt zal “manipuleren”. Ondanks de ontkenning van Zhao, trokken gebruikers binnen 24 uur ongeveer $400 miljoen terug van de beurs.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!