Wat is Cosmos (ATOM)?

Cosmos (ATOM) is een gedecentraliseerd netwerk van onafhankelijke parallelle blockchains, die worden aangedreven door Byzantine Fault Tolerant consensus algoritmen zoals Tendermint. Het project is erop gericht om alle “sterren” van de moderne cryptocurrencywereld met elkaar te verbinden en het belangrijkste blockchain-interoperabiliteitsplatform te worden. Cosmos is dus een ecosysteem van blockchains, die met elkaar kunnen communiceren. Deze blockchains kunnen met elkaar communiceren via het Cosmos-netwerk, het zogenaamde ‘Internet of Blockchains’. Dit wordt ook wel Cosmos Hub genoemd en is de eerste blockchain die in het Cosmos-netwerk wordt gelanceerd. De belangrijkste taak is om andere blockchains, ook wel zones genoemd, in het ecosysteem met elkaar te verbinden. Tokens kunnen veilig en snel van de ene naar de andere zone worden overgedragen door middel van Cosmos Hub. Cosmos

Drie hoofdonderdelen van het Cosmos-netwerk

De Tendermint Core – De Tendermint Core is een software-implementatie met het Tendermint BFT-algoritme voor consensus en het interblockchain-communicatie (IBC) -protocol, dat de consensus- en netwerklagen verbindt om de communicatie tussen de hub en alle zones te vergemakkelijken. Application Blockchain Interface (ABCI) – Dit maakt replicatie van dApps in verschillende programmeertalen mogelijk. Omdat ABCI niet beperkt is tot een enkele programmeertaal, kunnen ontwikkelaars het applicatiegedeelte van hun blockchain in elke taal creëren. De ABCI fungeert als de verbinding tussen Tendermint Core en de Cosmos SDK. Cosmos SDK – Dit is de applicatielaag van het Cosmos-netwerk en biedt ontwikkelaars een basis-blockchain-raamwerk. Het vermindert de complexiteit door de meest voorkomende blockchain-functionaliteit te bieden, zoals tokens en staking. Ontwikkelaars voegen vervolgens extra gewenste functies toe door plug-ins te maken. Ontwikkelaars kunnen hun eigen blockchains en dApps bouwen met behulp van Cosmos SDK en deze bovenop de Tendermint Core uitvoeren, terwijl ze zich alleen zorgen hoeven te maken over de applicatielaag. Met de toevoeging van ABCI wordt applicatiestatus beheerd in een afzonderlijk consensusproces, waardoor Cosmos een breed scala aan scriptingtalen en cryptocurrencies ondersteunt.

IBC

Deze blockchains die verbonden zijn met de cosmos hub kunnen met elkaar communiceren via het IBC-protocol, zelfs als ze verschillende consensusalgoritmen hebben. Dit maakt de overdracht van activa tussen blockchains mogelijk met behoud van eventuele contractuele kenmerken die ze mogelijk hebben. IBC werkt het beste met blockchains die een hoge finaliteit hebben, zoals Proof-of-Stake blockchains, maar kan ook worden gemaakt om te werken met Proof-of-Work blockchains door het gebruik van peg-zones.

Tendermint

Tendermint is een lanceerplatform voor het bouwen van blockchain-applicaties. Dit betekent het volgende. Er zijn drie conceptuele lagen voor een blockchain: netwerken, consensus en de applicatielaag. Tendermint prepackt de netwerk- en consensuslagen zodat teams zich kunnen concentreren op hun applicaties en honderden uren complexe code kunnen omzeilen.Tendermint is zelf geen blockchain maar eerder een open-source ontwikkelaarstool. Het is een aanpasbare basis voor blockchain-applicaties. Tendermint

Kwaliteiten van Cosmos

Cosmos werkt aan het oplossen van zowel schaalbaarheid als usability-beperkingen van de huidige blockchain-infrastructuur. Schaalbaarheid is de afgelopen jaren het grootste probleem geweest bij ’s werelds grootste blockchains en niemand heeft een oplossing kunnen implementeren. Blockchains Bitcoin en Ethereum zijn hier goede voorbeelden van, waarbij de eerste in staat is om slechts 7 transacties per seconde te verwerken en de laatste worstelt met iets meer dan 25. Wat betreft bruikbaarheid is het een bekend feit dat ontwikkelaars niet over veel flexibiliteit beschikken bij het maken van moderne blockchain-applicaties. Cosmos implementeert een meerlaagse structuur en de programmeertaal Go om dit probleem op te lossen. Ten slotte komt het probleem van de soevereiniteit voort uit blockchain-applicaties die sterk afhankelijk zijn van het beheer van hun onderliggende omgeving. Door de gelaagde structuur van Cosmos kan elke applicatie zijn eigen blockchain hebben, onafhankelijk van de hoofdketen. 

Concurrenten 

Cosmos heeft behoorlijke concurrentie op het gebied van interoperabiliteit. De volgende projecten zijn al een geruime tijd bezig om dit probleem op te lossen:
  • Aion,
  • Ark,
  • ICON,
  • Wanchain,
  • Cardano,
  • Fusion,
  • Komodo
Het is lastig aan te geven welke van deze projecten succesvoller zullen zijn, omdat het sterk afhankelijk is van adoptie en levering van een werkend product. Cosmos heeft Binance in zijn ecosysteem dat zal hen erg helpen, aangezien Binance nu een van de beste hype-generatoren op de markt is.

ATOM Token

Hoewel de Cosmos Hub een multi-asset distributed ledger is, is er een speciaal native token dat het Atom wordt genoemd. Atoms zijn het enige inleverende token van de Cosmos Hub. Atoms zijn een licentie voor de houder om te stemmen, te valideren of te delegeren naar andere validators. Net als de ether van Ethereum kunnen atomen ook worden gebruikt om transactiekosten te betalen. Additionele inflatieatomen en bloktransactiekosten worden beloond aan validators en delegators die delegeren aan validators.

Het team

Het Cosmos Network-team bestaat uit leden van The Interchain Foundation (ICF) en het team van Tendermint Inc. De Interchain Foundation (ICF) is een Zwitserse non-profit stichting die is opgericht ter ondersteuning van de ontwikkeling van Cosmos en het ecosysteem dat zal bijdragen aan het Cosmos-netwerk. De ICF accepteert aanvragen voor subsidies. All-in-Bits Inc (dba Tendermint Inc.) is een door de ICF gecontracteerd softwareontwikkelingsbedrijf voor de ontwikkeling van het Cosmos-netwerk. Cosmos Jae Kwon is de CEO van Tendermint en voorzitter bij Interchain Foundation.  Ethan Buchman is de CTO en mede-oprichter van Cosmos en Tendermint. Peng Zhong is de Chief Design Officer en maker van PRISM Break en heeft 7+ jaar ervaring als front-end ontwikkelaar. Adrian Brink is de Core Dev & Hoofd van samenwerkingen. hij heeft veel ervaring als software engineer en was mede-oprichter en CTO van AvoGenie. De andere 28 andere teamleden zijn voornamelijk software-engineers.

Conclusie

Cosmos is een veelbelovend project met een ervaren en hecht team dat al een lange tijd samenwerkt. Hoewel Cosmos niet het enige project is dat de interoperabiliteitsproblematiek van blockchain aanpakt, is het ongetwijfeld een van de meest populaire op dit moment. Het idee achter Cosmos is om andere blockchains met elkaar te laten communiceren. Naar onze mening is dit de toekomst. Daarnaast heeft het project al een aantal opmerkelijke partnerschappen, waaronder met Binance en gamingplatform Loom. Een project dat het waard is om de komende maanden en jaren nauwlettend in de gaten te houden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!