HUSD van Huobi verliest peg met USD

De afgelopen maanden in de crypto-markt werden gekenmerkt door faillissementen en het de-peggen van stablecoins. Het lijkt er nu op dat de problemen voor stablecoins echter nog niet helemaal zijn verdwenen. De stablecoin van de grote en populaire crypto-exchange, Huobi (HUSD), heeft momenteel zijn koppeling verloren met de Amerikaanse dollar.

Huobi USD werd in 2018 gelanceerd nadat de Huobi-exchange van mening was dat er problemen waren met tether (USDT). Daarop besloot de exchange om een eigen stablecoin uit te brengen dat een ERC-20-token is geworden. Het wordt gebruikt als aggregaat voor anderen zoals USD Coin (USDC), Paxos Standard (PAX), Gemini Dollars (GUSD) en True USD (TUSD). Gebruikers konden elk van de vier stablecoins opnemen of storten en deze zouden dan op de Huobi-exchange verschijnen in de vorm van HUSD.

Op het moment van schrijven is HUSD dus aan het crashen en de peg met de USD aan het verliezen. De de-pegging van HUSD begon gisteren in de late middaguren toen de stablecoin naar $0,97 zakte. Het is gebruikelijk voor 1:1 stablecoins om te fluctueren tussen ongeveer $1,02 en $0,98, maar buiten deze range is onheilspellen voor stablecoins. Wat volgde was een crash naar $0,92 om 11 uur s’avonds. In slechts 6 uur tijd had de stablecoin bijna 10% verloren. HUSD wist zich enigszins te stabiliseren op ongeveer $0,95, waarna het rond 8 uur vanochtend weer een duikvlucht inzette. Op het moment van schrijven staat de HUSD op $0,9198. Ook is er nu nog geen informatie beschikbaar over wat de mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn van de crash.

Het is niet de eerste keer dat er een stablecoin crasht of een de-pegging meemaakt. TerraUSD (UST) is het bekendste voorbeeld van een de-pegging waar het in slechts een paar dagen van $1 naar minder dan $0,01 ging. Het UST-debacle was daarnaast de katalysator van de ineenstorting van het Terra (LUNA)-ecosysteem en de crypto-markt als geheel. Huobi was bovendien een van de grote exchanges die de heropleving van Terra 2.0 ondersteunden.

Controlerende entiteiten zetten doorgaans onderpand in om hun muntwaarde te versterken en een verdere crash na een de-peg te voorkomen. Dit was het geval voor de USDD op Tron (TRX), welke een de-peg meemaakte, maar gered werd doordat er onderpand werd ingezet.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!