Wat is Tether (USDT)?

Tether is op dit moment de meest bekende stablecoin op de cryptovaluta markt. Met een totaal gemiddeld dagelijks volume van ongeveer 75 miljard dollar is het de coin die het meest verhandeld wordt. Maar waarom is dat zo en wat is dat precies, een stablecoin?

Tether is een coin die qua waarde verbonden is aan de Amerikaanse dollar. Het principe geldt dus dat 1 USD gelijk is aan 1 USDT. De naam stablecoin is dan ook niet gestolen want die stabiliteit is precies waar het om gaat. Het is een manier voor cryptobeleggers om hun fondsen te beschermen tegen al te grote schommelingen van bijvoorbeeld Bitcoin.

Het is dus in feite een digitale versie van de USD die bovenop de stabiliteit de voordelen van een cryptomunt heeft. Zijn herkomst is transparant en traceerbaar en hij kan binnen enkele seconden relatief kosteloos over de hele wereld verstuurd worden. Voor crypto-investeerders die geen toegang willen of kunnen hebben tot de echte Amerikaanse dollar is de Tether dus een ideaal alternatief. En dat geldt evenzeer voor beurzen.

Om als cryptobeurs trading pairs te kunnen aanbieden met de “greenback” USD, moet er aan bepaalde regels en wetgevingen voldaan worden. Die leiden er toe dat de gebruikers van die beurzen daar ook aan moeten voldoen. Dit zijn veelal de KYC en AML verplichtingen (Know Your Customer en Anti Money Laundering) waarbij je je account moet linken aan je persoonlijke gegevens op je paspoort en of thuisadres.

Exchanges die daar niet aan willen of kunnen voldoen, kiezen om die reden dus snel voor de Tether stablecoin. Daarom zijn dus op de exchanges USDT pairs veel meer voorkomend dan USD pairs. Het is ook voor veel cryptohandelaars de ideale manier om tussen trades door je waarde te bewaren en een zekerheid te hebben dat ze een periode later nog hetzelfde waard zullen zijn.

Marktvolume

De dominantie van de Tether stablecoin is in de voorbije 3 jaar tot meer dan 70% van het totale verhandelde marktvolume gestegen. Daar waar Bitcoin pairs in het eerste kwartaal van 2017 nog ruwweg 50% van het totale marktvolume voor zijn rekening nam, is dat ondertussen tot minder dan 15% gedaald.

Voor sommige cryptocritici is dat een groot probleem want Tether is zo in feite de reservemunt van de hele crypto-industrie geworden. Het feit dat achter de Tether stablecoin een privébedrijf zit met eigen belangen, is voor die critici een reden te meer om zich zorgen te maken en grote vraagtekens te plaatsen bij de werken van de cryptomarkten.

Over de hele Tether historie gaan we hier nu niet verder uitweiden. Wil je daarover meer weten, kunnen we je aanraden onze website eens verder te bekijken. Laat ons stellen dat Tether voor veel traders een welgekomen zaak was in een beursklimaat waar hevige prijsschommelingen heel alledaags zijn. Dat het aantal Tether in omloop mee gegroeid is met de hele cryptowereld is dan ook vanzelfsprekend. Zeker als je bekijkt dat alle beurzen gebruik maken van de USDT pairs.

Overige stablecoins

Ben je toch niet helemaal gerust over de zaak dan zijn er ondertussen er al wel verschillende alternatieve stablecoins die je met hetzelfde doel in het achterhoofd kan gebruiken. Zo zijn er de TrueUSD (TUSD), USD Coin (USDC), DAI of de Binance USD (BUSD). Wil je dus je waarde op korte termijn parkeren dan kan één van deze stablecoins een interessant alternatief zijn.

Tether kopen?

Je kunt Tether op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!