Is de Metaverse dood? 98% van de investeerders staat verlies…

De meeste investeerders zullen zich nog wel herinneren hoe populair Metaverse-projecten in de vorige bullmarkt waren. Momenteel ziet het echter minder florissant uit voor de ontluikende markt.

Ooit geprezen als de ’the next big thing’ in technologische evolutie en een lucratieve investeringsmogelijkheid, bevindt de Metaverse zich momenteel in zwaar weer, wat debatten aanwakkert onder investeerders, ontwikkelaars en analisten over de duurzaamheid en langetermijnperspectieven van deze digitale universums.

Deze neergang heeft velen doen afvragen of de recente neergang een marktcorrectie is, een tijdelijke hapering, of een voorbode van meer dramatische verschuivingen die nog moeten komen. Ongeacht de oorzaak is één ding zeker: belanghebbenden volgen elke beweging nauwlettend en herijken hun strategieën terwijl de Metaverse haar eerste grote financiële test ondergaat.

Metaverse-investeerders boeken enorme verliezen

In november 2021, op het hoogtepunt van de vorige bullmarkt, piekte de gecombineerde marktkapitalisatie van de “grote vier” Metaverse-ondernemingen op $16 miljard. On-chain analyse laat echter de cruciale factoren zien die hebben geleid tot verliezen voor 98% van de Metaverse-investeerders in 2023.

Op het hoogtepunt van de markt in november 2021 domineerden Metaverse, GameFi en Play-to-Earn de cryptoruimte. Nog geen twee jaar later staan de meeste investeerders die zich in de Metaverse-hype gestort hebben, momenteel verlies.

The Sandbox (SAND), Axie Infinity (AXS), Enjin Coin (ENJ) en Decentraland (MANA) domineerden naar verluidt de Metaverse- en GameFi-sector tijdens de crypto-marktrally van 2021.

Opmerkelijk genoeg piekte de totale marktkapitalisatie van de vier tokens in november 2021 op $16 miljard. Op dat moment vertegenwoordigden deze Metaverse-tokens 0,5% van de wereldwijde crypto-marktkapitalisatie van $3 biljoen.

Echter, toen de crypto-winter begon, ontvingen Metaverse-initiatieven brede kritiek, variërend van beveiliging tot privacy, gemeenschapsbestuur en een gebrek aan langetermijn-HODLing prikkels.

‘De grote 4’ bevinden zich in zwaar weer

Merk op dat de totale waarde van SAND, AXS, ENJ en MANA per september 2023 is gedaald tot $1,23 miljard. Dit is een opvallende daling van 92% ten opzichte van de marktkapitalisatie van $16 miljard in november 2021.

Om deze daling in context te plaatsen, is het marktaandeel van deze vier Metaverse-tokens gedaald naar 0,12% van de wereldwijde crypto-marktkapitalisatie.

De marktkapitalisatie is een financiële maatstaf die de totale waarde van een cryptocurrency’s circulerende aanbod vertegenwoordigt. Het schat de totale waarde van een blockchain in op een bepaald moment.

Door de marktkapitalisaties van de vier grootste Metaverse-projecten samen te voegen, kunnen investeerders een duidelijk begrip krijgen van de systemische betekenis van de sector binnen de bredere crypto-markt.

Dit laat zien dat de desinteresse van crypto-investeerders in de Metaverse-sector de afgelopen twee jaar is toegenomen. En nu wijzen ze kapitaal toe aan andere, veerkrachtigere industrieën en opkomende trends.

Gaat de Metaverse nog een comeback maken?

Het overheersende sociale sentiment rond de Metaverse is momenteel pessimistisch. Niettemin kan dit strategische investeerders aantrekken die de dip willen kopen in anticipatie van een toekomstig herstel.

Verschillende factoren suggereren dat het momentum snel afneemt. Allereerst blijven veiligheid, langetermijngebruik en spelerretentie kritiek ontvangen. Toch heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten de problemen van de Metaverse verergerd.

De SEC diende in juni 2023 rechtszaken in tegen Binance en Coinbase. De toezichthouder identificeerde The Sandbox, Axie Infinity en Decentraland als “effecten” in de aanklachten. Als gevolg hiervan daalde SAND met ongeveer 44%, AXS met 33% en MANA met 40%.

Of de Metaverse-industrie kan herstellen van eventuele tegenslagen of vertragingen, hangt af van een complex samenspel van technologische, economische en maatschappelijke factoren. Deze variabelen kunnen onvoorspelbaar zijn, maar bieden ook kansen voor probleemoplossing en innovatie. Gezien de aanzienlijke interesse en investeringen in dit concept, is het mogelijk dat de industrie zich kan herstellen en evolueren, zelfs als ze onderweg uitdagingen tegenkomt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!