Wat is het metaverse?

Een woord dat tegenwoordig vaak terugkomt in cryptokringen is “metaverse”. Maar wat wordt hier nu precies mee bedoeld? Volgens Wikipedia is dat het volgende:

Het Metaverse is een collectieve virtuele gedeelde ruimte die ontstaan is door het samensmelten van de virtueel aangestuurde fysieke realiteit en van de reeds fysiek bestaande virtuele ruimten.

Wikipedia

Het gaat vervolgens verder met te zeggen dat het alle virtuele werelden, zowel VR als AR, en het internet omvat. Het is een samensmelting van het voorvoegsel “meta” en “universe” of universum in het Engels.

Het wordt vaak gebruikt wanneer er gesproken wordt over de virtuele werelden in het algemeen maar werd ooit bedacht door bekende sci-fi-schrijver Neal Stephenson in zijn scienfictionroman Snow Crash.

In dat boek werd het gebruikt als waar mensen als avatars met elkaar in contact zijn in een 3D-wereld die een metafoor vormt voor de echte wereld.

Nieuw leven ingeblazen dankzij blockchain

De huidige trend waar blockchain en gaming elkaar ontmoeten is waar de term terug meer en meer gebruikt wordt. Er zijn namelijk verschillende virtuele werelden die zich hierin situeren.

De meest bekende is dan misschien wel Decentraland. Deze volledig in virtual reality bestaande wereld leidt een eigen bestaan en wordt vormgegeven door de duizenden spelers die er zich dagelijks bevinden.

Ze kopen en verkopen virtuele goederen of diensten, ontwerpen en bouwen woningen en kunnen hun avatar of digitale zelf vormgeven naar eigen smaak.

Decentraland en The Sandbox zijn maar twee van de vele voorbeelden die we ondertussen leren kennen hebben. Verschillende grote bedrijven, waaronder bijvoorbeeld Facebook, zijn overigens al jaren bezig te bouwen aan een eigen onderdeel van het metaverse.

Ze verwachten dan ook dat dit in de niet zo verre toekomst één van de belangrijkste sectoren kan zijn waar er nog veel geld verdiend kan worden.

In een interview met The Verge gaf Mark Zuckerberg al te kennen dat hijzelf al de voorkeur geeft aan VR-vergaderingen. Zoom-meetings hebben overduidelijk gebreken en in VR zijn de mogelijkheden tot multitasking enorm.

Volgens Zuck kan de metaverse ook een oplossing zijn voor de ongelijkheid die er heerst tussen mensen wereldwijd omwille van de plaats waar ze geboren zijn. In een metaverse zouden deze verschillen gelijkgetrokken worden. Facebook is overigens ook de eigenaar van de Oculus VR headsets.

De plaats van crypto in het metaverse

Maar waar komen cryptocurrencies hier dan precies bij? Wel, in een virtuele wereld moeten manieren zijn om te betalen of om eigendom te claimen of bewijzen. Daar zouden cryptomunten en NFT’s het perfecte middel voor zijn. Op een permissieloze manier kunnen zo miljoenen transacties verwerkt worden en digitale eigendomsbewijzen opgeslagen worden.

Net zoals de blockchaintoepassingen staat het metaverse misschien nog in de kinderschoenen, maar de grote spelers, Google, Microsoft, Facebook, Sony en Samsung, hebben zich alvast georganiseerd in de XR Association.

Samen beogen ze de toekomst van “experiential reality’ vorm te geven. Zuckerberg verwacht dat dat voor het einde van dit decennium zo zal zijn.