BREAKING: SEC dient ook aanklacht tegen Coinbase in, een dag na Binance

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft, een dag nadat het juridische stappen ondernomen heeft tegen Binance, nu ook een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase (COIN) vanwege vermeende schending van federale effectenwetten.

Volgens de SEC heeft Coinbase opgetreden als een niet-geregistreerde broker, beurs en clearinginstelling tegelijkertijd. De SEC beweert dat Coinbase klanten heeft geworven, orders heeft afgehandeld, biedingen heeft toegestaan en optrad als tussenpersoon. De rechtszaak noemde Coinbase, Inc. en Coinbase Global, Inc. als gedaagden, maar noemde oprichter en CEO Brian Armstrong of andere leidinggevenden niet. De aanklacht luidt als volgt:

“Het Coinbase-platform combineert drie functies die doorgaans gescheiden zijn in traditionele effectenmarkten – die van brokers, beurzen en clearinginstellingen. Toch heeft Coinbase zich nooit bij de SEC geregistreerd als broker, nationale effectenbeurs of clearinginstelling, waardoor het ontsnapt aan het onthullingssysteem dat het Congres heeft opgezet voor onze effectenmarkten.”

In een persbericht verklaarde SEC-voorzitter Gary Gensler dat deze verschillende functies “vermengd” waren. Hij vervolgde met:

“De vermeende tekortkomingen van Coinbase beroven investeerders van cruciale bescherming, waaronder regels die fraude en manipulatie voorkomen, juiste bekendmaking, waarborgen tegen belangenconflicten en routinematig toezicht door de SEC.”

De SEC wees op Coinbase’s Prime, Wallet en staking producten, evenals de feitelijke tokens die het vermeldt, als gebieden waar het de federale effectenwetten heeft overtreden.

Volgens de SEC wist Coinbase dat sommige van de cryptomunten die het beschikbaar stelde aan Amerikaanse klanten als effecten konden worden beschouwd. De SEC wees op het Crypto Ratings Council-initiatief van Coinbase, dat in 2019 werd gelanceerd om informeel te beoordelen of een cryptocurrency als effect kon worden beschouwd. De SEC stelt:

“In deze periode heeft Coinbase crypto-activa met hoge ‘risico’-scores beschikbaar gesteld op het Coinbase-platform volgens het CRC-kader dat het had aangenomen. Met andere woorden, om exponentiële groei van het Coinbase-platform te realiseren en zijn eigen handelswinsten te vergroten, heeft Coinbase de strategische zakelijke beslissing genomen om crypto-activa aan het Coinbase-platform toe te voegen, zelfs als het erkende dat de crypto-activa de kenmerken van effecten hadden.”

De SEC noemde Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), The Sandbox (SAND), Filecoin (FIL), Axie Infinity (AXS), Chiliz (CHZ), Flow (FLOW), Internet Computer (ICP), Near (NEAR), Voyager (VGX), Dash (DASH) en Nexo (NEXO) als effecten in de rechtszaak.

De SEC waarschuwde Coinbase eerder dit jaar dat het mogelijk een rechtszaak zou aanspannen en stuurde een Wells Notice, waarop Coinbase in april heeft gereageerd.

In de rechtszaak van dinsdag beweerde de SEC dat Coinbase de Exchange Act. heeft overtreden door zich niet op vier verschillende punten te registreren. Ook wordt beweerd dat Coinbase de effectenwet heeft overtreden. De SEC vraagt om een “permanente verbod” op voortdurende overtredingen en wil dat het bedrijf gedwongen wordt tot teruggave van geld en het betalen van boetes.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!