Ethereum blijft voor velen de eerste keus

Ethereum (ETH) blijft de koning van de altcoins en lijkt zijn dominantie te vergroten. Terwijl de meeste andere projecten vechten tegen een mogelijke classificatie als effecten door de Securities and Exchange Commission (SEC), lijkt de op één na grootste cryptocurrency veilig te zijn.

Ethereum blijft zijn marktaandeel vergroten

De dominantie van Ethereum onder altcoins is de afgelopen jaren gegroeid aan de hand van verschillende metingen. Het marktaandeel van ETH was in 2020 18%, op de voet gevolgd door Bitcoin (BTC), maar is dit jaar gestegen naar 20% te midden van sterke concurrentie. Onder altcoins is ETH de koploper met een marktaandeel van 40,6%, terwijl zijn naaste rivaal BNB op 7,2% blijft steken.

Het netwerk is de leider gebleven in gedecentraliseerde applicaties (DApps) en smart contracts, en heeft grote ontwikkelaars en startups aangetrokken sinds de oprichting ervan. Qua totale waarde vergrendeld heeft Ethereum een TVL (totaal vergrendelde waarde) van $24,6 miljard, gevolgd door Tron en BNB Chain met respectievelijk $5,4 miljard en $3,3 miljard. ETH domineert heeft dus maar liefst een marktaandeel van 58%.

Hoe komt deze dominantie?

Een belangrijke reden voor de dominantie van Ethereum is de markt voor non-fungible tokens (NFT’s). Ondanks de concurrentie van Solana (SOL) en Polygon (MATIC) blijft Ethereum zijn concurrenten overtreffen. Solana en andere netwerken pronken met lagere transactiekosten om NFT’s te creëren en hebben de afgelopen maanden een aanzienlijk marktaandeel veroverd, maar het verkoopvolume op Ethereum geeft het een voordeel. Volgens gegevens van CryptoSlam bedroegen de NFT-verkopen op Ethereum $380 miljoen in de afgelopen 30 dagen, terwijl Polygon, BNB en Solana gezamenlijk een verkoop van $93 miljoen realiseerden.

Afgezien van NFT’s heeft Ethereum de meeste ontwikkelaars, wat leidt tot een sterke en breed geaccepteerde technologie. Het aantal actieve ontwikkelaars op Ethereum bedraagt meer dan 1.870, terwijl concurrenten zoals Polkadot, Cosmos en Solana respectievelijk 752, 511 en 383 ontwikkelaars hebben.

Ethereum wordt ook geprezen omdat het meer gedecentraliseerd is dan andere netwerken, hoewel het kritiek kreeg nadat gecentraliseerde beurzen de overhand kregen bij het staken op het netwerk vanwege de hoge drempel. Het blockchain-netwerk heeft nu meer dan 700.000 validators, waarbij Lido en Coinbase respectievelijk 32% en 9,6% controleren.

Tevens blijft de derivatenmarkt cruciaal voor de groei van Ethereum, waarbij institutionele investeerders meer aangetrokken worden tot het activum dan tot zijn rivalen. ETH cash-settled futures werden toegevoegd aan de Chicago Mercantile Exchange, een prestatie die alleen Bitcoin heeft bereikt. Het totale interessevolume in ETH-futures bedraagt meer dan $5,4 miljard, terwijl BNB en Solana respectievelijk op $380 miljoen en $178 miljoen blijven steken.

Conclusie

Al met al, lijkt het erop dat zogenaamde “Ethereum killers” nog niet voor elkaar gekregen hebben om de nummer één altcoin van de troon te stoten. De munt blijft domineren onder zowel gebruikers als ontwikkelaars. Daarnaast weet het grote ogen aan te trekken door op reguliere beurzen verhandeld te worden in de vorm van Futures of zelfs ETF’s. Dit maakt het een stuk toegankelijker om in aanraking te komen met ETH, wat weer de adoptie ervan vergroot.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!