Wat zijn non-fungible tokens?

Als je al een tijdje in de crypto-markt actief bent, dan ben je vast wel het begrip non-fungible token (of NFT) tegengekomen, maar wat is het nou eigenlijk? Dat gaan we in dit artikel uitleggen.

Wat zijn non-fungible tokens?

Het begrip non-fungible tokens kan direct vertaald worden naar niet-uitwisselbare tokens. Deze tokens bevatten identificerende informatie die is vastgelegd in smart contracts. Deze informatie is hetgeen wat elke token verschillend maakt en als zodanig kunnen ze niet direct worden vervangen door een andere token. Ze kunnen niet worden verwisseld omdat ze allemaal verschillend zijn.

Andere, fungible tokens, daarentegen kunnen eenvoudig voor elkaar worden uitgewisseld. Het maakt bijvoorbeeld niet uit welke Bitcoin je precies hebt, omdat ze allemaal dezelfde waarde hebben. De waarde kan veranderen afhankelijk van de tijd tussen het uitwisselen van de Bitcoin, maar de kern blijft altijd hetzelfde. Je kunt ook een deel van een Bitcoin verzenden of ontvangen, gemeten in Satoshi, omdat fungible tokens deelbaar zijn.

Non-fungible tokens zijn niet deelbaar, net zoals u iemand geen deel van een concertticket kunt sturen. Een deel van een concertticket is op zichzelf niets waard en kan niet worden ingewisseld.

De verzamelobjecten van CryptoKitties waren één van de eerste voorbeelden van non-fungible tokens. De unieke informatie van een non-fungible token, zoals een CryptoKitty, wordt opgeslagen in een smart contract en onveranderlijk vastgelegd op de blockchain van de token. In het geval van CryptoKitties is dit Ethereum, een ERC-721 token.

Hoe worden NFT’s gebruikt?

Non-fungible tokens hebben unieke kenmerken, ze zijn meestal gekoppeld aan een specifiek item en kunnen worden gebruikt om het eigendom van digitale items, zoals gameskins, aan te tonen. Ze kunnen echter ook gebruikt worden om het eigendom van fysieke items aan te tonen.

Een ander voorbeeld van een non-fungible token is de LAND-token van Decentraland. Decentraland is een op blockchain gebaseerde virtuele wereld, vergelijkbaar met Second Life. Elk LAND-token vertegenwoordigt een perceel virtueel land in Decentraland dat wordt geïdentificeerd door de coördinaten van de virtuele wereld.

SuperRare is een ander blockchain-project dat non-fungible tokens gebruikt waarmee digitale makers een token kunnen linken aan een afbeelding of GIF die ze hebben gemaakt. Een token vertegenwoordigt het eigendom van de digitale kunst en stelt de maker in staat ook zijn copyright en IP te behouden en vast te leggen. Deze kunnen vervolgens worden gekocht en verkocht, net als fysieke kunstwerken.

Non-fungible tokens worden niet verhandeld op standaard cryptocurrency-beurzen, maar worden gekocht of verkocht op digitale marktplaatsen zoals Openbazaar of Decentraland’s LAND-marktplaats.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!