SEC vuurt nogmaals richting Ripple in laatste briefing

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar antwoord op de remedies ingediend in haar lopende juridische strijd met Ripple Labs, vergezeld van ondersteunende bijlagen. Deze indiening markeert een cruciaal moment in het geschil, aangezien het de laatste brief is voordat rechter Torres haar uitspraak over de remedies zal doen.

Pro-XRP advocaat Bill Morgan gaf een uitgebreide analyse van de laatste brief van de SEC via X, waarbij hij de nuances van de juridische argumenten en de mogelijke gevolgen voor Ripple en haar activiteiten benadrukte. Een van de belangrijkste punten van geschil blijft het probleem van financiële schade voor institutionele kopers van XRP.

De SEC handhaaft dat financiële schade niet alleen directe verliezen moet omvatten, maar ook gemiste kansen op grotere winsten als gevolg van minder gunstige voorwaarden bij de aankoop van XRP. Morgan merkte op: “De antwoordbrief van de SEC voegt niets nieuws toe aan het argument over financiële schade.” Hij uitte ook scepticisme over de waarschijnlijkheid van restitutie, waarbij hij zei: “Ik denk niet dat restitutie zal worden bevolen, maar de uitkomst is niet duidelijk.”

Bovendien pleit de antwoordbrief van de SEC sterk voor een permanent verbod dat de toekomstige verkoop van XRP door Ripple zou beperken, met name aan haar On-Demand Liquidity (ODL) klanten. Volgens Morgan “betwist de SEC dat een verbod moet worden verleend omdat de activiteiten van Ripple momenteel vrijwel uitsluitend bestaan uit de verkoop van XRP aan instellingen.”

Verder stelt de SEC dat Ripple verschillende verdedigingen die het eerder claimde, heeft opgegeven, zoals de extraterritorialiteit van haar verkopen aan geaccrediteerde investeerders, met name met betrekking tot institutionele transacties. Dit, volgens de SEC, wijst op een strategische terugtocht van Ripple in het licht van ongunstige juridische analyses en precedents.

In reactie op de indiening van de SEC uitte Stuart Alderoty, Chief Legal Officer van Ripple, sterke dissidentie en bekritiseerde de SEC voor haar benadering: “Meer van hetzelfde van de SEC – ze past niet trouw de wet toe en probeert de rechter voor de gek te houden.” Hij vervolgde: “Het goede nieuws is dat we dichter bij dan ooit zijn om deze rechtszaak achter ons te laten, hoewel helaas velen pas aan het begin van de reis staan. We vertrouwen erop dat de rechtbank de remedie-fase eerlijk zal benaderen.”

Alderoty leverde ook kritiek op de respect voor internationale regelgevende kaders van de SEC: “En net wanneer je denkt dat de SEC niet dieper kan zinken, als je een financiële toezichthouder buiten de VS bent en het harde werk hebt verricht om uitgebreide crypto-licentiekaders vast te stellen, weet dan dat de SEC geen respect voor je heeft en denkt dat je het equivalent van visvergunningen uitdeelt.”

Financieel gezien zijn de belangen hoog. De SEC streeft naar boetes en straffen die rond de $2 miljard kunnen bedragen, waaruit blijkt hoe ernstig zij de vermeende regelovertredingen ziet. Ripple, daarentegen, heeft voorgesteld om een maximale boete van slechts $10 miljoen op te leggen, waarbij het stelt dat de eisen van de SEC onevenredig hoog zijn in vergelijking met boetes opgelegd in vergelijkbare gevallen.

Ripple beweert dat het aanzienlijke veranderingen heeft doorgevoerd in haar praktijken voor institutionele verkoop van XRP om toekomstige overtredingen te voorkomen, waarbij het haar bereidheid tot naleving van regelgevende normen aangeeft, terwijl het uitdaagt wat het beschouwt als excessieve strafmaatregelen. Bovendien betoogt het bedrijf dat het geen monetair verlies heeft veroorzaakt voor institutionele investeerders. Op het moment van schrijven werd XRP verhandeld op $0,5218.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!