Buterin: Gecentraliseerde stablecoins kunnen beslissend zijn bij hard forks

De medeoprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, heeft gezegd dat gecentraliseerde stablecoins, zoals Tether (USDT) en USD Coin (USDC) beslissend kunnen zijn in de toekomstige hard forks. Woensdag sprak Buterin op de BUIDL Asia-conferentie in Seoul samen met de mede-oprichter van Near Protocol, Illia Polsukhin. Op de conferentie bespraken zij samen de aanstaande upgrade van Ethereum genaamd ‘The Merge’.

Op de conferentie werd door Buterin aangegeven dat gecentraliseerde stablecoins een belangrijke beslisser zouden kunnen zijn van welk blockchain-protocol de industrie zou respecteren in hard forks. Zodra er een radicale wijziging wordt toegepast in het protocol van een blockchain waardoor er twee versies ontstaan, is er sprake van een hard fork. Meestal krijgt na een hard fork, de ene chain de voorkeur boven de andere chain. Er werd het volgende aangegeven:

“Op het moment van de fusie heb je twee afzonderlijke netwerken en dan heb je exchanges, je hebt Oracle-providers, je hebt stablecoin-providers die op een bepaalde manier beslissen welke ze respecteren.”


“Omdat je op dat moment 100 miljard USDT op de ene keten en 100 miljard USDT op de andere keten hebt, cryptografisch, en dus moeten ze Tether stoppen met het respecteren van een van hen.”

Daarnaast verklaarde Buterin dat hij geen enkele indicatie had gezien dat een dergelijke bewering een probleem zou zijn bij de aankomende fusie van Ethereum. Hij merkte daarbij op dat de gecentraliseerde stablecoin-kwestie meer een zorg is voor toekomstige hard forks. Hij zei:

“Ik denk dat dat in de verdere toekomst zeker een punt van zorg wordt. Kortom, het feit dat de beslissing van USDC welke keten als Ethereum moet worden beschouwd, een belangrijke beslisser zou kunnen worden in toekomstige controversiële harde vorken.”


“Ethereum kan in de komende vijf tot tien jaar meer controversiële harde vorken zien waar gecentraliseerde stablecoin-aanbieders meer gewicht zouden kunnen dragen.”

“Op dat moment zal misschien de Ethereum-basis zwakker zijn, misschien zullen de ETH 2-cliënt-teams meer macht hebben, en misschien zou een bedrijf als Coinbase zowel een stablecoin hebben als een van de cliënt-teams hebben gekocht tegen die tijd, zoals veel van dat soort dingen kunnen gebeuren.”

Buterin stelde een potentieel tegenwicht voor om te kiezen voor verschillende soorten stablecoins. Hij gaf het volgende aan:

“Het beste antwoord dat ik kan bedenken is om de adoptie van meer soorten stablecoins aan te moedigen. In principe, weet je, mensen zouden USDC kunnen gebruiken, maar dan zouden ze ook DAI kunnen gebruiken en zoals, op dit punt, ik bedoel, alsof DAI een dit soort zeer beslissende route heeft genomen door te zeggen: ‘we gaan niet puur crypto-economisch, we gaan een wrapper zijn voor een hele reeks real-world activa.’”

De aanstaande fusie van Ethereum is een van de meest geanticipeerde upgrades die zal plaatsvinden. Het Ethereum-netwerk zal namelijk van Proof-of-Work (PoW) afstappen en migreren naar een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme.

In augustus staat de integratie van het Goerli-testnet op het de planning, waarna de fusie van het mainnet kan gaan beginnen. De ontwikkelaars hebben 19 september aangehouden waarop de migratie waarschijnlijk zal gaan plaatsvinden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!