Ethereum’s samenvoeging zal in september plaatsvinden

Volgens een recente oproep van ontwikkelaars wordt verwacht dat de langverwachte fusie van het Ethereum-mainnet dit jaar gelanceerd zal worden. Dit zal volgen na nog een testnet, dat zal worden gevolgd door PoS-hervorming. Het Goerli-team gaf aan dat het van plan is om de fusie in de tweede week van augustus op het Goerli-testnet uit te brengen. De blockchain zal dan begin september de Bellatrix-update implementeren, gevolgd door een uitrol van twee weken voor de fusie.

Geen harde deadline, maar een richtlijn

Er is dus een nieuwe datum voor de fusie vastgesteld, dat min of meer op schema is met het tijdschema dat eerder dit jaar door maker Vitalik Buterin werd voorgesteld. De voltooiing van de samenvoeging is echter afhankelijk van het soepel verlopen van de Goerli-samenvoeging. Terwijl eerdere testnetten de fusie met succes hebben uitgevoerd, zijn ze niet zonder problemen geweest.

Voorheen zorgde een schaduwfork op het mainnet ervoor dat 20% van de nodes werd afgesloten na de uitrol, wat bezorgdheid opriep over de stabiliteit van de samenvoeging. De Ethereum koers kelderde in mei nadat de Beacon Chain een 7-blok diepe reorganisatie onderging. Ethereum-ontwikkelaar superphiz.eth besprak de routekaart naar de fusie en benadrukte dat de voorgestelde doeldatum moet worden beschouwd als een routekaart in plaats van een harde deadline.

Ethereum 2.0 zal het energieverbruik met 99% verminderen

De verschuiving van Ethereum naar Ethereum 2.0 begon al op 1 december 2020, met het debuut van Beacon Chain, waarmee Fase 0 van de overgang begon. Vanwege onvoltooide ontwikkeling en complexiteit in code-auditing, werd fase 1 van het plan uitgesteld tot medio 2022.

In juni debuteerde het Sepolia-testnet Beacon Chain, wat de weg vrijmaakte voor de generale repetitie van de samenvoeging om Ethereum-netwerkontwikkelaars technische inzichten te geven. Als resultaat van dit proces is de Sepolia op 7 juli in het netwerk geïntegreerd.

De overstap naar Proof of Stake (PoS)-technologie zal naar verwachting leiden tot een daling van het energieverbruik met 99%. De implementatie van sharding (beoogd voor het eerste kwartaal van 2023) zal het netwerk zeer schaalbaar maken.

De PoS vs. PoW-debat is al lang aan de gang, waarbij PoS-aanhangers beweren dat het milieuvriendelijker en even veilig is. Daarentegen hebben PoW-voorstanders, zoals Jack Dorsey, het als onveilig en gecentraliseerd bestempeld.

Wat zal het doen met de Ethereum koers?

Aangezien staken het een stuk makkelijker maakt om betrokken te raken bij het Ethereum-netwerk, zal de fusie naar verwachting een gunstig effect hebben op de Ethereum koers. Door beloningen uit te vaardigen voor staken, kan ETH mogelijk als een schuldinstrument werken, waardoor het aantrekkelijker wordt voor instellingen.

Terwijl de bearmarkt aanhield, hebben beleggers veel vertrouwen gesteld in de samenvoeging, waarbij de op een na grootste cryptocurrency vanmorgen met meer dan 12 procent is gestegen. De live Ethereum koers staat momenteel dan ook op $1.226,03 per munt. Tevens heeft het een handelsvolume van 19.191.908.147 USD.

De activiteit op op Ethereum gebaseerde applicaties neemt ook toe na de succesvolle proef van een nieuwe testfork. Volgens gegevens van DeFi Llama is de gecombineerde waarde vergrendeld (TVL) in verschillende DeFi-toepassingen met 3,44 procent gestegen tot $76,74 miljard.

Het succes van de fusie is echter nog steeds afhankelijk van hoe goed deze wordt uitgevoerd. De verschuiving naar PoS zal ongetwijfeld de belangrijkste upgrade van de blockchain zijn sinds de hard fork van Ethereum in 2016 en de creatie van Ethereum Classic (ETC). Ervan uitgaande dat de fusie echter soepel zal verlopen, zal het evenement waarschijnlijk een zeer positieve impact gaan hebben op de prijs (géén financieel advies).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!