Index Coop: crypto index trackers voor DeFi en meer

Index Coop is een initiatief opgestart door een groep investeerders en traders. Zij hebben uit eigen ervaring geleerd dat investeren in crypto’s verdomd moeilijk is. Markten die nooit slapen, honderden keuzes en grote prijsschommelingen zijn dagelijkse beslommeringen van de crypto-investeerder. Met indices die onderliggende coins en tokens volgen willen ze echter rust brengen.

Wat doet Index Coop precies?

Index Coop is een decentrale en autonome vermogensbeheerder die bestuurd wordt door de eigenaars van het Index token. Een DAO dus die zich als doel heeft vooropgesteld om crypto indexen samen te stellen van verschillende andere coins of tokens. Het concept van deze indexen of trackers leggen we verder uit aan de hand van de producten die ze aanbieden.

DeFi Pulse Index (DPI)

De DeFi Pulse Index (DPI) was de eerste index van het project. Het is een gewogen index die 15 decentralised finance (DeFi) projecten in een portfolio gebundeld heeft en als ERC-20 token in de markt heeft gezet. De 15 DeFi projecten zijn zorgvuldig door de experten uitgekozen en vertegenwoordigen een bepaald percentage in het geheel.

Het DPI token kan je eenvoudig kopen dankzij een walletkoppeling en met ETH, USDC of DAI

Stel dat je investeert in 1 DPI token, koop je dus eigenlijk +/- 3.3 UNI, +/- 0.21 AAVE,…. De index wordt gewogen op basis van de waarde van de circulerende voorraad van elke token. Het DPI token is volgens Index Coop bedoeld om DeFi projecten te volgen die veel gebruikt worden en zich reeds bewezen hebben.

De vijf grootste projecten in de DeFi Pulse Index (bron: indexcoop.com)

Eigenaars van het DPI token bieden dus blootstelling aan de onderliggende coins of tokens en bieden overigens de mogelijkheid deze in te wissel tegen de onderliggende tokens.

Metaverse Index (MVI)

De Metaverse Index (MVI) is in het leven geroepen om in te spelen op de trendwijziging van entertainment, sport en de zakelijke wereld naar virtuele omgevingen. Het MVI token omvat ondertussen 14 onderliggende metaverse projecten zoals o.a. Illuvium (ILV), Axie Infinity (AXS), Enjin Coin (ENJ), Decentraland (MANA) en The Sandbox (SAND).

De Metverse Index MVI token (bron: indexcoop.com)

Andere indexen of trackers

Index Coop heeft zo nog vier andere indexen samengesteld. Twee er van zijn zogenoemde flexible leverage indexen. Zij bieden investeerders de mogelijkheid om een 2x hefboomeffect te creëren op ofwel Ethereum (ETH) of op Bitcoin (BTC). Kopers van deze index hoeven zich dan bijvoorbeeld geen zorgen te maken over een mogelijke liquidatie van hun positie.

Een samenwerking met de Bankless DAO heeft geleid tot de lancering van de Bankless BED index. Deze index beoogt een veilige, gediversifieerde instap te zijn voor nieuwelingen. Deze index is samengesteld uit een gelijke verdeling tussen BTC, ETH en DPI, elk voor +/- 33%. Investeren in deze index staat dus gelijk aan een gelijke investering tussen digitaal goud (BTC), programmeerbaar geld (ETH) en DeFi.

Tenslotte is de Data Economy Index (DATA) gestart als index die crypto projecten volgt die een alternatief willen vormen voor de grote datamonopolies. Denk aan projecten zoals Chainlink (LINK), Basic Attention Token (BAT) of het Ocean Protocol (OCEAN).

Yield farming en (ont)lenen kan ook

Ben je overtuigd en heb je een Index Coop token aangekocht? Dan kan je met Index of DPI tokens ook nog aan yield farming doen. Je kan Uniswap, SushiSwap, Moonswap en Alpha Homora liquiditeit toevoegen aan de pools en zo extra rendement genereren. Ook kan je o.a. bij Aave en SushiSwap DPI uitlenen of gebruiken als onderpand voor een lening.

Conclusie

De wereld van indexen, trackers of ETF’s is in de voorbije drie decennia op de traditionele markten gegroeid tot een totale marktwaarde van $6 biljoen. Dit voornamelijk omwille van de relatieve eenvoud en veiligheid die het investeerders biedt. Met een minimale hoeveelheid moeite en risico kunnen ze toch een mooi rendement behalen.

Index Coop wil dankzij een aanbod van ERC-20 tokens die een mandje van cryptoprojecten bundelt, hetzelfde aanbieden voor beleggers die zich met hetzelfde gemak aan de cryptomarkt willen blootstellen. En dat alles zonder vooral zelf alle research te hoeven doen of zich op allerhande beurzen te bevinden.

Het overkoepelende INDEX token geeft echte believers overigens de mogelijkheid om Index Coop mee te besturen dankzij het DAO governance model. Het kan bovendien een interessante investering zijn.

Index Coop links

Disclaimer: Dit is een betaalde review. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!