Wat zijn ERC-20 tokens?

Een begrip dat je waarschijnlijk regelmatig tegenkomt wanneer je artikelen bij ons leest, is ERC-20 tokens. Maar wat zijn dat nu precies? We leggen het kort maar krachtig uit in dit artikel.

De geschiedenis van de ERC-20 standaard

In 2015 al voorgesteld door Fabian Vogelsteleer, een developer die meewerkt aan de Ethereum-blockchain, is ERC-20 een standaard voor het ontwikkelen van allerhande toepassingen op de populaire smart contract-blockchain. Eén van die toepassingen is het creëren van tokens. Wie erbij was tijdens de ICO boom (Initial Coin Offering) tijdens de bull run in 2017-2018, weet heel goed waar we het over hebben. De ERC-20 standaard zorgde voor een drastische vereenvoudiging die het voor quasi elke ondernemende ontwikkelaar mogelijk maakte een eigen token te creëren en dit te koop aan te bieden aan potentiële kopers. Deze standaard is een set van regels waarvan er enkele zo uitzien:

  • Tokens moeten uitgewisseld kunnen worden
  • Gebruikers moeten toegang kunnen krijgen tot data van de token
  • Tokens moeten kunnen worden opgeslagen

Populariteit in 2017/2018

Tijdens die ICO boom zijn er duizenden tokens gecreëerd. Sommige waren regelrechte scams en zijn voor heel wat goudzoekers een ware nachtmerrie geworden. Anderen waren echter oprecht goeie projecten die nood hadden aan fondsen en dankzij de ERC-20 standaard, en vooral de manier waarop er gemakkelijk tokens gecreëerd konden worden, konden ze hun project als het ware een kickstart geven.

Projecten zoals Binance Coin (BNB), Chainlink (LINK), Ziliqa (ZIL), SNX, Celsius (CEL) en nog honderden meer zijn ofwel gestart als ERC-20 token en nadien overgegaan op een eigen blockchain ofwel zijn ze nog steeds actief en operationeel op het Ethereum netwerk. Vroege investeerders kregen in ruil voor ETH een vaak vooraf afgesproken aantal tokens. Na de ICO fase, vergelijk het maar met een IPO of kapitaalronde in de traditionele financiële wereld, worden de tokens, net zoals andere coins, gelist op exchanges en dus vrijgegeven voor verkoop. Wie geluk had en een graantje kon meepikken tijdens een ICO van een interessant project, kon de waarde van de token wel eens fors zien stijgen. Zo herinneren we ons bijvoorbeeld voor Chain Link dat de ICO prijs per token 0.11$ was. Ondertussen is één LINK in USD waarde meer dan x330 gegaan.

De komst van stablecoins

Een ander soort ERC-20 token die we vanaf 2019 een steile vlucht zagen nemen zijn de stablecoins. Tether, DAI, USD Coin en PAX zijn voorbeelden van stablecoins die dankzij de ERC-20 standaard operationeel zijn. Specifiek aan de stablecoins is dat ze vasthangen (“gepegged “zijn) aan de waarde van de USD en dus altijd (of toch bijna altijd) een 1:1 ratio daarmee hebben.

Niet lang na de uitgave van de standaard werd die verder ontwikkeld tot een Ethereum Improvement Proposal (EIP) maar de naam ERC-20 is blijven hangen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!