Wat is gedecentraliseerde finance (DeFi) en voor wie is het bedoeld?

DeFi is een afkorting van de term gedecentraliseerde finance en verwijst over het algemeen naar financiële smart contracts, digitale activa, protocollen en gedecentraliseerde applicaties (DApps) die zijn gebouwd op Ethereum (ETH). Simpel gezegd is het financiële software dat is gebouwd op de blockchain en die kan worden samengevoegd.

Geschiedenis traditionele finance

Om DeFi beter te begrijpen, moeten we eerst eens kijken hoe traditionele finance tot stand is gekomen.

Mensen ruilden oorspronkelijk voor de goederen en diensten. Maar naarmate menselijke samenlevingen zich vormden en ontwikkelden, deden onze economieën dat ook. We hebben valuta uitgevonden om het uitwisselen van waardevolle dingen gemakkelijker te maken. Vervolgens hielp valuta nieuwe innovaties en hogere niveaus van economische productiviteit in te luiden. Echter kwam dit niet zonder een prijs.

Historisch gezien hebben centrale autoriteiten zoals regeringen de valuta’s uitgegeven die onze economieën ondersteunen. Van centrale banken en instellingen werd verwacht dat zij het aanbod van in omloop zijnde valuta zorgvuldig beheren en reguleren. Naarmate de omvang en complexiteit van onze economieën groeiden, kregen deze centrale autoriteiten meer macht omdat meer mensen hun vertrouwen in deze entiteiten stopten.

Door de controle over je geld over te dragen aan anderen, hoopten mensen winst te maken. Maar de trieste waarheid over ons huidige financiële systeem is dat dit vertrouwen niet altijd wordt beloond.

We hebben vaak heel weinig te zeggen over hoe bedrijven omgaan met onze investeringen, of zelfs hoe onze overheden de economie beheren, en in de meeste gevallen ontvangen investeerders slechts een fractie van het rendement dat wordt gegenereerd door de risico’s die deze centrale autoriteiten nemen.

DeFi wil hier verandering in brengen

Gedecentraliseerde finance (of DeFi) heeft als doel een financieel systeem te creëren dat voor iedereen toegankelijk is en dat de afhankelijkheid van en het vertrouwen op centrale autoriteiten minimaliseert. Technologieën zoals internet, cryptografie en blockchain bieden ons de tools om gezamenlijk een financieel systeem op te bouwen en te beheersen, zonder dat er centrale autoriteiten aan te pas komen.

Bijna alle DeFi-applicaties zijn gebouwd op de Ethereum-blockchain, ’s werelds populairste programmeerbare blockchain. In plaats van een centrale autoriteit, controleren de deelnemers de uitgifte van Ether (ETH), de eigen cryptocurrency van het netwerk, op een gedecentraliseerde manier.

Ontwikkelaars kunnen applicaties op Ethereum programmeren die digitale activa, ook wel tokens genoemd, op de blockchain kunnen creëren, opslaan en beheren, via smart contracs of gedecentraliseerde applicaties (DApps). Dit zijn contracten of overeenkomsten die worden afgedwongen door de Ethereum-blockchain. Of in plaats daarvan applicaties of scripts die alleen worden uitgevoerd zoals geprogrammeerd op het Ethereum-netwerk. U kunt complexe onomkeerbare overeenkomsten maken zonder dat u een tussenpersoon nodig heeft.

Gedecentraliseerde finance heeft de mogelijkheid om een ​​veerkrachtiger en transparanter financieel systeem tot stand te brengen. Iedereen met een internetverbinding heeft toegang tot en kan interacteren met smart contracs die zijn gebouwd op de Ethereum-blockchain. Veel smart contracts zijn open source en interoperabel met bestaande smart contracts. Gebruikers kunnen dus de code van de smart contracts verifiëren en kiezen welke services voor hen het beste werken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!