AAAS zegt dat stemmen via de blockchain geen veilige oplossing is

In een open brief aan gouverneurs, staatssecretarissen en verkiezingsdirecteuren zei de American Association for the Advancement of Science (AAAS) dat stemmen via het internet bij verkiezingen geen veilige oplossing is, zelfs niet via de blockchain. Dit volgens een artikel dat vandaag op Coinnounce verscheen.

Deze maand is er debat ontstaan over de haalbaarheid van online stemmen bij de Amerikaanse verkiezingen, vanwege het coronavirus. Mensen waren verontwaardigd over de regering, omdat het verkiezingen toestond in een tijd van een pandemie en mensen dwong naar buiten te gaan en in de rij te gaan staan. De American Association for the Advancement of Science gelooft echter niet dat het voor de Verenigde Staten al mogelijk is om via smartphones te stemmen.

“Stemmen via internet is geen veilige oplossing.”

De AAAS schreef later op 9 april aan gouverneurs, staatssecretarissen en verkiezingsdirecteuren dat stemmen via internet geen veilige oplossing is en dat dit in de nabije toekomst ook niet zal gebeuren. De vereniging merkte verder op dat e-stemmen, met name via blockchain, kan leiden tot schendingen van de privacy, manipulatie van stembiljetten en ontelbare stemmen.

Onlangs stemde de Amerikaanse staat West Virginia tegen het gebruik van het op blockchain gebaseerde platform Voatz.

Stemmen via de blockchain

Er zijn verschillende gevallen geweest waarin autoriteiten hebben geëxperimenteerd met online stemmen met behulp van blockchain technologie.

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden:

  • Italianen gebruikten e-voting in oktober 2017 voor een referendum over de autonomie van Lombardije en Veneto. Maar de kosten voor de hardware waren hoog en de tijd die nodig was om de stemmente tellen, zorgde voor vragen over de eerlijkheid.
  • Mac Warner, de staatssecretaris van West Virginia, meldde in november 2018 dat een eerder pilot om te stemmen via de blockchain, succesvol was. 144 militairen die uitgezonden waren, hebben hun stem kunnen uitbrengen via hun smartphone. Ze konden dit doen via Voatz.
  • In augustus 2018 had een lid van de Oekraïense verkiezingscommissie een bericht geplaatst over hun samenwerking met NEM om stemmen via de blockchain te testen.
  • In 3 september 2018 meldde wij dat de Japanse stad Tsukuba, ten noorden van Tokio, een systeem getest had om stemmen mogelijk te maken via de blockchain.
  • In maart 2019 gaven wij ook aan dat de Amerikaanse staat Denver, Voatz zou gaan gebruiken om stemmen via de blockchain mogelijk te maken. 
  • Afgelopen februari plaatsten wij een bericht dat de verkiezingscommissie van India heeft samengewerkt met IIT Madras om het gebruik van blockchain technologie toe te passen voor het stemmen tijdens verkiezingen.

Het is onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse autoriteiten bij de komende presidentsverkiezingen online stemmen zullen toestaan. Andere landen gaan echter nog steeds door met de ontwikkeling van stemmen via de blockchain.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!