Blockchain stem pilot succes verlopen in West Virginia

Mac Warner, de staatssecretaris van West Virginia, meldde dat de pilot om te stemmen via de blockchain, succesvol was. Dit werd gepubliceerd in een officiële aankondiging op donderdag 15 november.

De pilot

144 militairen die uitgezonden waren, hebben hun stem kunnen uitbrengen via hun smartphone. Ze konden dit doen via Voatz. Dit is een, op blockchain gebaseerd, platform die stemmen mogelijk maakt. Voatz zei zelf het volgende:
“Dit is een project waarbij de geüniformeerde diensten en burgers in het buitenland een mobiele toepassing gebruiken om een ​​stem uit te brengen die is beveiligd met blockchain-technologie.”

Meer militairen die gaan stemmen

Voatz werd oorspronkelijk ontwikkeld om het probleem van de lage kiezersparticipatie onder militairen aan te pakken. Slechts 368.516, of 18 procent van de 2 miljoen die in dienst zijn, hebben in 2016 hun stem uitgebracht. Na het tellen van afwijzingen en de stemmers die te laat waren, werd slechts 11 procent van de stemmen geteld. Terwijl Warner het succes van het project opmerkte, vertelde zijn vice-stafchef Michael Queen aan de Washington Post dat ze geen plannen hebben om het programma uit te breiden:
“Secretaris Warner heeft nooit en zal nooit pleiten dat dit een oplossing is voor regulier stemmen.”

Bezorgdheid

Sommige deskundigen hebben echter hun bezorgdheid uitgesproken over de veiligheid van mobiel stemmen. Joseph Lorenzo Hall, de hoofdtechnoloog bij het Centrum voor democratie en technologie, beweerde:
“Mobiel stemmen is een afschuwelijk idee. Het is internetstemmen op de vreselijk slecht beveiligde apparaten van mensen, over onze slechte netwerken, op servers die erg moeilijk te beveiligen zijn zonder een fysiek papieren verslag van de stemmen.”
Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!