CBDC-projecten bevatten momenteel 93% van het totaal aantal centrale banken

Volgens een enquête uitgevoerd door de Bank for International Settlements (BIS) zouden tegen het einde van dit decennium ongeveer 15 retail central bank digital currencies (CBDC’s) in omloop kunnen zijn over de hele wereld.

BIS, een in Zwitserland gevestigd orgaan dat eigendom is van 63 centrale banken die ongeveer 95% van de wereldeconomie vertegenwoordigen, zei dat negen centrale banken ook hebben aangegeven dat ze “zeer waarschijnlijk” binnen de komende zes jaar een CBDC zullen uitgeven voor groothandelgebruik in financiële markten.

Van de 86 centrale banken die door BIS werden ondervraagd, voert nu 93% werkzaamheden uit met betrekking tot CBDC’s, aldus het onderzoek. Belangrijke rechtsgebieden zoals India, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie onderzoeken serieus de uitgifte van een digitale versie van hun fiat-valuta.

“Het wereldwijde werk met betrekking tot CBDC’s heeft sinds vorig jaar verdere vooruitgang geboekt”, aldus het rapport, waarin wordt opgemerkt dat het werk vooral intensief is in opkomende economieën, waar het wordt gezien als een manier om onbankerbare mensen te helpen. Het volgende werd hieraan toegevoegd:

“Als ze worden uitgegeven, kunnen retail CBDC’s naar verwachting andere binnenlandse betaalmethoden aanvullen en naast elkaar bestaan. Uit de enquêteresultaten blijkt dat stablecoins en andere crypto-activa tot nu toe zelden worden gebruikt voor betalingen buiten het crypto-systeem.”

Grensoverschrijdende overboekingen en consumentenaankopen zijn de meest populaire toepassingen. Uit de vorige BIS-enquête die in mei 2022 werd gepubliceerd, bleek dat de opkomende private crypto-markt centrale banken heeft aangespoord om naar hun opties te kijken – en in sommige gevallen is de enthousiasme mogelijk afgenomen na de crypto-crash van 2022.

Het aantal centrale banken dat zegt dat ze op korte termijn waarschijnlijk geen CBDC zullen uitgeven, is het afgelopen jaar toegenomen, terwijl er minder neutraal zijn, zo blijkt uit het onderzoek. Eerder dit jaar verklaarde de Bank of England dat er in de toekomst waarschijnlijk een digitale pond nodig zal zijn, terwijl de Europese Commissie in juni een wetsvoorstel heeft opgesteld ter ondersteuning van een digitale euro.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft daarnaast gezegd dat het onderzoekt hoe digitale transacties zo privé mogelijk kunnen blijven. Monetaire autoriteiten in de Bahama’s, Oost-Caribisch gebied, Jamaica en Nigeria hebben daadwerkelijk een retail CBDC geïmplementeerd, terwijl de proefprojecten met een digitale yuan in China zorgen hebben opgewekt over de mogelijkheden van de technologie voor staatscontrole.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!