Wat is een CBDC?

CBDC is de afkorting voor Central Bank Digital Currency of een digitale munt uitgegeven door een centrale bank. Het voorbije jaar hebben we er best veel over gehoord, voornamelijk in dezelfde zin als China en de digitalisering van zijn munt de yuan. 

Niet zoals Bitcoin

Daar waar Bitcoin en veel van zijn opvolgers hun werking te danken hebben aan de blockchain technologie en aan het gedecentraliseerde gegeven, is dat bij een CDBC niet noodzakelijk zo. De huidige eerstelaags-blockchaintechnologie achter bijvoorbeeld Bitcoin, zou niet erg geschikt zijn om duizenden transacties per seconde te verwerken. Centrale banken zien overigens ook geen graten in een decentraal systeem. Ze willen de macht van het geld uitgeven bij zichzelf houden en dan is een decentraal netwerk contraproductief. 

Waarom dan wel een CBDC? 

Enerzijds zijn de voordelen van een volledig gedigitaliseerd systeem met minder of zonder cash geld, onmiskenbaar. Cash geld is relatief eenvoudig na te maken, toch zeker als je het vergelijkt met een geavanceerde digitale munt. Cash geld is ook quasi onmogelijk te traceren wat het de perfecte manier maakt om bij illegale activiteiten te gebruiken. Je gaat geen drugs of verboden wapens kopen met een betaalmiddel waarvan je afgelegde weg perfect kan terugvinden van de zender naar de ontvanger. Een CBDC zou dus een manier kunnen zijn om de criminaliteit terug te dringen. 

Anderzijds zijn er sinds de coronapandemie meer en meer stemmen opgegaan die pleiten voor een CBDC. Die zou kunnen dienen om geld in één enkele stap van de uitgever naar de eindgebruiker te krijgen. Steunmaatregelen zouden snel en eenvoudig bij elke burger terecht kunnen komen.  

Een gelijkaardige stem horen we opkomen bij sommige aanhangers van het universeel basisinkomen. Zij pleiten er voor dat een bepaald basisbedrag aan elke burger wordt gegeven, of die burger nu werkt of niet. Dat basisinkomen zou door de centrale bank rechtstreeks aan de burger kunnen bezorgd worden. 

China als koploper in de race 

Het valt niet te betwijfelen dat China al het verst staat in de ontwikkeling en realisering van de digitale yuan. Al zeker sinds 2015 verschenen de eerste berichten over een digitalisering van de Chinese economie. Verschillende Chinese grote ondernemingen, zoals WeChat en AliPay, waren de pioneers en hebben ondertussen een enorm marktaandeel vergaard. Mobiele betalingen zijn niet meer weg te denken uit het Chinese straatbeeld. In de praktijk zijn digitale betalingen dus eigenlijk al helemaal ingeburgerd. De Chinese overheid wil echter voorkomen dat de bedrijven achter WeChat en AliPay te veel macht krijgen. Omwille van die reden is China al zo ver gevorderd in het uitrollen van de digitale yuan

Andere grootmachten komen eraan 

Alhoewel ze misschien een beetje laat op het feestje zijn de andere grootmachten ook mee op de rijdende kar gesprongen. Zowel de EU als de VS en Japan, de drie andere financiële grootmachten, lopen er projecten die er voor moet zorgen dat er dit decennium een digitale munt wordt uitgegeven. Hoe die er precies zal uitzien, is echter nog bij alle spelers een vraagteken. 

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!