Bank of England ziet potentieel in programmeerbaarheid van geld

Een proef uitgevoerd door de Bank of England (BoE) en de Bank for International Settlements (BIS) Innovation Hub heeft het potentieel van centrale bank digitale valuta (CBDC’s) benadrukt om programmeerbaarheid aan geld toe te voegen.

De bevindingen van de proef, die Project Rosalind werd genoemd, geven aan dat CBDC’s centrale banken en regeringen verschillende nieuwe instrumenten kunnen geven die ze nog niet eerder hadden, waaronder de mogelijkheid om te beslissen hoe, waar en waarvoor het geld van mensen moet worden besteed. Het onderstaande werd op Twitter gemeld:

“Project Rosalind, van het #BISInnovationHub London Centre & @bankofengland, onderzocht hoe een universele en uitbreidbare #API-laag centrale bank- en private sector-infrastructuur kon verbinden en retail #CBDC-betalingen kon vergemakkelijken.”

Specifiek richtte Project Rosalind zich op de rol van application programming interfaces (API’s) in het ontwerp van CBDC’s en onderzocht meer dan 30 verschillende gebruiksscenario’s die een goed ontworpen digitale valuta zou kunnen bieden. Onder de beweerde voordelen is het toegenomen gemak voor consumenten, bijvoorbeeld door hen in staat te stellen te betalen via QR-codes en andere methoden bij winkels en restaurants.

Andere genoemde voordelen waren smart contract-achtige functies zoals bekend uit de wereld van crypto, waar individuen en bedrijven theoretisch geld kunnen toewijzen voor specifieke doeleinden en betalingen kunnen activeren op basis van vooraf gedefinieerde voorwaarden.

Aan de andere kant zouden programmeerbare CBDC’s ongetwijfeld ook de controle verhogen die centrale banken en regeringen over het geld van individuen zouden kunnen hebben. Implicaties buiten het VK Hoewel Project Rosalind een gezamenlijk initiatief was van de BoE en de BIS Innovation Hub London, benadrukten de onderzoekers dat hun bevindingen gevolgen hebben buiten het Verenigd Koninkrijk.

Ze moedigden centrale bankiers wereldwijd aan om de resultaten te bekijken en de inzichten te overwegen bij het ontwerpen van retail CBDC-systemen. In een persbericht van de BIS zei Francesca Hopwood Road, hoofd van het BIS Innovation Hub London Centre, dat de studie innovatie op het gebied van CBDC’s heeft bevorderd:

“Het Rosalind-experiment heeft centrale bankinnovatie op twee belangrijke gebieden vooruitgeholpen: door te onderzoeken hoe een API-laag een retail CBDC-systeem kan ondersteunen en hoe het veilige en beveiligde CBDC-betalingen kan vergemakkelijken via een reeks verschillende gebruiksscenario’s.”

“We geloven dat Rosalind een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan hoe organisaties over de hele wereld denken over en betrokken zijn bij het ontwerp van retail CBDC-systemen.”

De proef valt samen met de verkenning van het Verenigd Koninkrijk van een mogelijke digitale pond, vaak aangeduid als ‘Britcoin’. De BoE zoekt momenteel feedback van het publiek over een consultatiedocument dat in samenwerking met het Britse ministerie van Financiën is opgesteld.

Hoewel er nog geen officiële beslissing is genomen over de digitale pond, is er veel speculatie dat het VK uiteindelijk een CBDC zou kunnen uitgeven, waarbij Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of England, eerder dit jaar ook het pleidooi ervoor heeft gehouden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!