Europese Commissie maakt zich klaar voor een digitale euro

De Europese Commissie heeft een wetgevingsplan voorgesteld voor de lancering van een nieuw digitaal eurobetalingssysteem, een systeem dat volgens haar het gebruik van fysiek contant geld niet zal vervangen.

In een nieuwe aankondiging zegt de Commissie te erkennen dat het gebruik van fysiek contant geld nog steeds de voorkeur geniet van de meerderheid van de Europeanen, maar er is een groeiende trend van digitale betalingen. Het stelt het volgende:

“Terwijl 60% van de ondervraagden de mogelijkheid zou willen behouden om contant geld te gebruiken, kiest een toenemend aantal mensen ervoor om digitaal te betalen, met kaarten en applicaties die zijn uitgegeven door banken en andere digitale en financiële bedrijven. Deze trend werd versneld door de COVID-19-pandemie.

Om deze trends te weerspiegelen, heeft de Commissie vandaag twee elkaar ondersteunende reeksen maatregelen voorgesteld om ervoor te zorgen dat mensen zowel contant als digitaal kunnen betalen als ze willen betalen met geld van de centrale bank.”

De Commissie zegt dat ze zowel een kader voorstelt om de digitale euro te lanceren, als een apart voorstel om ook het gebruik van contant geld te waarborgen.

De Europese Centrale Bank (ECB) geeft verder aan de voorstellen te verwelkomen en staat klaar om “technische input te leveren” aan ambtenaren over hoe de nieuwe digitale euro moet worden uitgerold. Daarnaast zegt ECB-president Christine Lagarde het onderstaande:

“De euro is het meest tastbare symbool van Europese integratie… Hij wordt zeer gewaardeerd en vertrouwd door de burgers. We kijken ernaar uit om samen met andere EU-instellingen te blijven werken aan een digitale euro om ervoor te zorgen dat onze munt klaar is voor het digitale tijdperk.”

Directielid Fabio Panetta, voorzitter van de High-Level Task Force voor een digitale euro, zegt:

“Het wetgevingsvoorstel is essentieel om ervoor te zorgen dat de digitale euro waarde toevoegt aan de mensen, door de gewaardeerde kenmerken van contant geld naar de digitale sfeer te brengen. De ECB verwelkomt ook het voorstel van de Commissie over de status van wettig betaalmiddel van eurocontanten, om ervoor te zorgen dat bankbiljetten gemakkelijk toegankelijk blijven voor burgers en bedrijven en algemeen aanvaard blijven in het hele eurogebied.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!