Wat is Satodime, het bedrijf achter Satochip?

De wereldwijde crypto-adoptie is snel aan het toenemen. Voor nieuwelingen kan het echter nog een moeilijk proces zijn om alle aspecten van cryptocurrencies snel tot je te nemen. Al vrij snel leren de meeste mensen dat exchanges niet de enige manier zijn om crypto in een wallet op te slaan. Tokens op een exchange houden heeft enkele voordelen. Zo kan je snel anticiperen op prijsschommelingen door te kopen of te verkopen. Ook hebben de meeste exchanges bepaalde staking– of savingsprogramma’s waardoor er passief inkomen kan worden gegenereerd op de tokens.

Toch kleven er ook nadelen aan het hebben van tokens in een exchange-wallet. Zo ben je eigenlijk niet helemaal de baas over de tokens die je bezit. Onlangs werden grote exchanges namelijk gevraagd om Russische wallets te blokkeren, vanwege de sancties waar Rusland momenteel mee te maken heeft. In dit specifieke geval gingen de meeste exchanges niet mee in het bevriezen van de wallets, maar het geeft wel aan dat het in de toekomst wellicht anders kan ontpoppen. Daarnaast komt het best vaak voor dat exchanges worden gehackt, waardoor grote aantallen tokens worden gestolen. De meeste exchanges zijn hier wel voor verzekerd, maar een garantie om je geld terug te krijgen is niet altijd 100%. 

Het is daarom om deze redenen veel veiliger om tokens op een cold-wallet te houden, zeker als het plan is om tokens voor een langere termijn te HODLen. Op een cold-wallet ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor de tokens die in je bezit zijn. Alleen jij kan met jouw unieke private key tokens versturen of ontvangen. Ook maakt dit de kans op verliezen door hackers bijna nihil. Voor veel mensen is een cold-wallet dus de beste optie om de cryptocurrencies op te slaan. In deze review wordt een nieuwe cold-wallet behandeld, namelijk Satochip.

Satochip S.R.L. is het belgische bedrijf en biedt drie producten aan: Satochip, de hardware wallet, Satodime, de toonder cryptokaart en Seedkeeper, de kluis van de seed phrase. We gaan in dit artikel echter dieper in op de eerstgenoemde, namelijk de Satochip.

Wat is de use-case van Satochip?

Sato is een afkorting voor Secure Anonymous Trustless and Open Chip. Het is een hardware wallet op basis van een smartcard die vergelijkbaar is met een bankkaart. Met de Satochip kunnen bepaalde cryptocurrencies worden opgeslagen. De cryptocurrencies die kunnen worden opgeslagen op de Satochip zijn: Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash, alle SLP-tokens, Ethereum, alle ERC-20-tokens / -721-tokens alle BSC-tokens en tevens alle EVM-compatibele netwerken, zoals AVAX, POLYGON, EOS, DAI, etc.

Een hardware wallet houdt uw private keys offline en veilig opgeslagen in een beveiligd element. Met andere woorden, een hardware wallet is momenteel de beste oplossing om uw cryptocurrency op de lange termijn te beveiligen. Er bestaan ook hot wallets, zoals Metamask, die constant verbonden zijn met het internet, waardoor deze optie minder veilig is dan een cold-wallet zoals Satochip.

Satochip is niet ontworpen om dagelijkse transacties te doen. Hoewel dit nog steeds mogelijk is, spreekt Satochip het meest aan voor de HODLers van de crypto-gemeenschap. Het doel van Satochip is namelijk om de crypto-valuta veilig op te slaan voor de lange termijn.

Om toegang te krijgen tot de informatie op de chip, is er een kaartlezer of een NFC-lezer nodig. U kunt een compatibele smartcard-lezer vinden op de webshop van de Satochip, maar elke lezer is compatibel.

Bron: Satochip.io

Satochip: De betaalbare cold-wallet

Er zijn momenteel enkele andere cold-wallets beschikbaar, zoals Trezor en Ledger. Het kan echter een vrij prijzige aankoop zijn om cold-wallets aan te schaffen. Satochip heeft op het gebied van prijs duidelijk een streepje voor op de concurrenten. Het kost namelijk slechts €25 om de smartcard aan te schaffen en daarnaast kost de lezer slechts €15, als je nog niet in bezit van een lezer. Voor maximaal €40, en in de meeste gevallen maar €25, ben je al klaar voor de beste beveiliging van de cryptocurrencies. Dit maakt Satochip de goedkoopste hardware wallet op de markt en in de meeste gevallen zelfs 50% goedkoper dan andere alternatieven. Op kers op de taart is de levering altijd gratis.

Als we op technisch vlak kijken naar de hardware wallet, is Satochip eigenlijk vergelijkbaar met Opendime, echter biedt het wel een aantal extra functionaliteiten aan, zoals:

  • Herbruikbaar
  • Meerdere cryptovaluta
  • multi-vault
  • Customizable
  • Toegang via je mobiel dankzij de NFC-connectiviteit en de mobiele app

De beveiligingsspecificaties en het installatieproces

Veiligheid staat op nummer 1 bij Satodime. De Satochip is namelijk EAL6 gecertificeerd. Bij de concurrenten zoals de Ledger Nano is EAL5+ de standaard. Naast dat Satochip dus goedkoper is dan de concurrenten, is de beveiliging ook nog eens beter dan de alternatieven.

Elke transactie is daarnaast via een Android-applicatie op een mobiele telefoon te bevestigen. Dit gebeurt via een tweefactorauthenticatie (2FA) die wordt verzonden naar de app.

Bron: Satochip.io

Als je eenmaal in het bezit bent van Satochip, is het installatieproces vrij makkelijk te noemen. Er is namelijk een software-wizard die je zal begeleiden bij het configureren en het beveiligen van de wallet. Er wordt ook geholpen met het maken van een private key, ofwel pincode. Daarnaast dient er een recovery-phrase of een seed-phrase te worden gemaakt. Het is van groot belang dat er uitermate voorzichtig wordt omgegaan met deze phrase. Aangezien jij nu de baas bent over jouw tokens, is er niemand die je kan helpen als je deze phrase kwijtraakt. De seed-phrase wordt namelijk ingezet als je jouw pincode niet meer weet. Het is dus in feite jouw eigen back-up!

De Satochip is bovendien BIP32/39-compatibel. Dit betekent dat je een bestaande seed kunt importeren om het te herstellen, of kunt gebruiken als back-up voor een bestaand hardwareapparaat.

Tot slot is de gebruikte software zeer eenvoudig te gebruiken. Het zal namelijk voelen alsof het niet iets nieuws is. Het team achter de Satochip heeft de softwareversies geoptimaliseerd om compatibel te zijn met de Satochip-kaart. De software is ook nog eens volledig open-source, wat betekent dat het de complete proces beschrijft en toegankelijk is voor iedereen. Deze transparantie zorgt ervoor dat iedereen is staat is om mee te helpen aan het bouwen van vergelijkbare software, of om verbeteringen te kunnen voorstellen en doorvoeren.

Satochip: De aanpasbare hardware wallet

Op de website van Satochip is ook een personalisatiemodule te vinden. Hiermee kan de smartcard worden gepersonaliseerd met een eigen foto die kan worden geïmporteerd. Daarnaast is het mogelijk om tekst toe te voegen, waardoor jouw eigen smartcard een echt uniek karakter krijgt. Het proces is in een paar muisklikken gebeurd, maar voor diegene die niet heel handig zijn met het proces, is er ook een video online waarin alle stappen worden doorgenomen.

Bron: Satochip.io

Deze eigenschap van het personaliseren is uniek te noemen. Als wordt gekeken naar de concurrenten in de markt, is de hardware wallet van Satochip de enige die het vermogen heeft om er een eigen karakter aan te geven. Dat zorgt ervoor dat de concurrentiepositie nog sterker is dan het al was.

Het beste cadeau voor diegene zonder hardware wallet

Hoewel de globale crypto-adoptie aan het toenemen is, zit niet iedereen te wachten op deze nieuwe innoverende markt. Er is gebleken uit vele onderzoeken dat de groep 18 tot 35-jarigen het vaakst te maken heeft met crypto-gerelateerde activiteiten. Het achterliggende verhaal van bijvoorbeeld blockchaintechnologie is voor deze groep ook veel makkelijker te begrijpen dan mensen die op leeftijd zijn. Zodra iets niet tastbaar is, maakt het dat het moeilijk is om erin te geloven. Het komt daarnaast vaak voor dat sommige mensen cryptocurrencies niet vertrouwen doordat het in verbinding staat met het internet.

Bron: Satochip.io

Satochip heeft hierop een manier gevonden om juist deze wantrouwende groep mensen te overtuigen van de veiligheid van de crypto-markt. Dit heeft het bedrijf gedaan door de smartcard te ontwikkelen die lijkt op een cadeaubon. Hierdoor lijkt het ook op een doodnormale bankpas waarop een banksaldo staat. De smartcard kan van eigenaar wisselen en diegene kan eenvoudig het saldo controleren. Ook kan er worden gekeken of de kaart vergrendeld of ontgrendeld is.

De smartcard bevat twee verschillende sleutels. Het wallet-adres valt onder openbare informatie en is beschikbaar voor de kaarthouder. Hierdoor kan de cadeaubon zelf worden opgeladen met crypto. Daarnaast bestaat er ook een private key of een persoonlijke sleutel. Dit is gevoelige informatie en wordt beschermd op de smartcard. Vervolgens kan met de private key de kluis worden geopend op de smartcard. Het geld staat dan beschikbaar. Er kan daarnaast ook worden gekozen om een NFT te uploaden op de kaart.

Conclusie

De eigenschappen van de smartcard van Satodime zijn uniek te noemen. Het bedrijf heeft de standaardeigenschappen van cold-wallets zoals Trezor en Ledger gecombineerd met unieke eigenschappen. Zo is de prijs alleen al veel voordeliger dan de concurrenten. Ook is het beveiligingssysteem dat gebruikt wordt door Satochip van hogere kwaliteit dan die van Ledger. Daarnaast maken de opties om de smartcard te personaliseren Satochip echt uniek. Al met al zal deze nieuwe cold-wallet een gooi gaan doen om de markt van de cold-wallets op te schudden!

Informatie

Meer informatie op de officiële website van het project: https://satodime.io

Disclaimer: Dit is een betaalde review. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!