Wat is staking?

Als “staking” in het Nederlands woordenboek zou staan (dat is overigens niet zo), dan zou het er misschien wel zo in staan:

“Het vasthouden van een cryptovaluta in een wallet die de werking van een blockchainnetwerk ondersteunt. cfr: ~Hij gebruikte zijn BNB coins als staking en krijgt daarvoor een mooie return in de vorm van DODO tokens.

Proof of Stake vs Proof of Work

Het komt er dus op neer dat je een bepaalde hoeveelheid crypto in een wallet vergrendelt voor een bepaalde periode en daarvoor een vergoeding krijgt. Staking is onlosmakelijk verbonden met het Proof of Stake consensus mechanisme.

Daar waar je bij coins met een Proof of Work consensus (zoals BTC) vergoedt wordt als miner, ben je in een PoS coin, dankzij de bepaalde hoeveelheid gestakete coins, een node of validator die helpt bij het ondersteunen van het netwerk.

In plaats van dat miners met elkaar concurreren op basis van de hoeveelheid rekenkracht die ze hebben, wordt er in een PoS netwerk geconcurreerd op basis van het aantal coins dat een node als “stake”, of “inzet” in het Nederlands, heeft ingezet.

Dat zorgt er voor dat PoS netwerken minder energieverslindend zijn dan de meeste PoW blockchains. Het is namelijk ook zo dat in een PoS blockchain er niet zo’n grote nood is aan de meest krachtige apparatuur zoals er nu is in het Bitcoin netwerk. Wat er wel altijd een voorwaarde zal zijn, is dat de node 24/7 online beschikbaar moet zijn.

Proof of Stake is beter schaalbaar

PoS blockchain netwerken zijn ook beter schaalbaar. Net omwille van die reden zal bijvoorbeeld het Ethereum-netwerk op termijn evolueren naar een volledig PoS consensus mechanisme.

Daar zijn eind 2020 de eerste stappen voor gezet met de lancering van fase 0 naar het langverwachte Ethereum 2.0. Sindsdien werd het mogelijk om dankzij een stake van 32 ETH een validator node te worden op wat in een later stadium de beacon chain van het nieuwe ETH 2.0 zal worden.

Ben je geen gelukkige bezitter van die hoeveelheid ETH? Dat is niet noodzakelijk een probleem want verschillende exchanges zijn snel na de opstart met staking pools gestart.

Met eender welke hoeveelheid ETH kan je dan meedoen in de ETH 2.0 staking pool en leg je samen met andere gebruikers samen om aan de benodigde hoeveelheid te komen. De exchange zal dan van de reward een gedeelte afhouden als vergoeding voor het faciliteren van deze dienst.

Staken op beurzen

Staking is ondertussen een wijdverspreid gegeven. Op Binance alleen al kan je een tiental coins staken. Je hoeft er dan zelfs niets voor te doen. Enkel de coins in jouw exchange wallet hebben is al voldoende om mee te kunnen profiteren van stake rewards.

Niet enkel op Binance overigens want andere exchanges bieden staking bijvoorbeeld als promotie aan bij het lanceren van nieuwe coin op hun beurs. Gebruikers kunnen dan de desbetreffende nieuwe geliste coin voor een bepaalde periode staken en krijgen er dan extra coins voor in ruil.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!