Wat is Bitcoin Cash (BCH)?

Wie Bitcoin Cash zegt, zegt meestal in dezelfde adem, Roger Ver. Ze zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wie deze cryptopersoonlijkheid is en wat zijn connectie is met Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH), zullen we verder door in het artikel verduidelijken. Eerst zullen we ons concentreren op de fundamenten.

Het ontstaan van Bitcoin Cash

Bitcoin Cash is ontstaan op 1 augustus 2017 na een hard fork van de Bitcoin-blockchain. In de periode voor die datum woedde er een hevige discussie binnen de Bitcoin community over de schaalbaarheidsproblemen en hoe die aangepakt moesten worden.

Zoals voorheen met andere problemen werden er door ontwikkelaars voorstellen gedaan die hoopten een consensus te bereiken waarachter de hele community zich zou kunnen scharen. Die community is dan het geheel van de developers maar ook, en misschien zelfs vooral, de miners en andere gebruikers die het decentrale Bitcoin-netwerk in stand houden.

Een deel van de community wilde de block size verhogen van 1MB naar 8MB. Dat had volgens hen genoeg moeten zijn geweest om het snelgroeiende aantal transacties op de Bitcoin-blockchain bol te kunnen blijven werken, maar ook vooral om die transacties betaalbaar en snel te kunnen verwerken.

Een ander deel van de community stelde andere oplossingen, eerder 2e-laagsoplossingen zoals het Lightning Network voor en waren tegenstander van het vergroten van de block size.

Het was een erg verhitte discussie waarin de twee kampen lijnrecht tegenover elkaar stonden. Voor iemand die eerder aan de zijlijn stond, zoals ondergetekende, was het vaak een discussie die niet zozeer ging over de oplossing van het probleem maar eerder over de interpretatie van de white paper die Satoshi Nakamoto in 2009 schreef en titelt “Bitcoin: A peer-to-peer electronic cash system”.

Roger Ver en Bitcoin Cash

En dan komen we terug bij Roger Ver. Want als er iemand de verpersoonlijking van Bitcoin Cash, is hij het wel. Voor de hard fork en het ontstaan van Bitcoin Cash, was Roger Ver één van dé allergrootste protagonisten van de Bitcoin wereld in het bijzonder. Hij kreeg niet voor niets de bijnaam “Bitcoin Jesus”.

Roger Ver was sinds 2011 een groot promotor van het Bitcoin verhaal en heeft die naam dan ook echt wel verdiend. Dankzij zijn investeringen konden jonge startups van o.a. Charlie Shrem voet aan de grond krijgen en kregen bedrijven zoals Ripple, Kraken en Blockchain.com al fondsen voor ze goed en wel vertrokken waren.

Roger Ver is een overtuigd libertair en zag in Bitcoin een manier om een zekere mate van economische vrijheid te propageren. Hij stond mee aan de wieg van de Bitcoin Foundation waarmee samen hij met co-oprichters Gavin Andresen (één van de eerste grote Bitcoin lead developers), Mark Karpeles (van Mt Gox), Charlie Shrem en nog anderen, de naam van de koning van de cryptocurrencies trachtte te verbeteren.

In de discussie die voorafging aan de Bitcoin hard fork, was Roger Ver een vurige verdediger van de oplossing rond het groter maken van de block size. Voor velen is hij dan ook het gezicht van de hard fork en het ontstaan van Bitcoin Cash. Roger Ver was tot augustus 2019 de CEO van Bitcoin.com, een website die het gebruik van Bitcoin, maar vooral toch Bitcoin Cash stimuleert.

Bitcoin Cash is de enige echte Bitcoin, aldus Roger Ver

Volgens Roger Ver zelf is Bitcoin Cash dan ook de enige echte Bitcoin, want Bitcoin Cash is vooral een betaalmiddel dat dankzij de grotere block size, goedkoper en sneller is dan wat hij Bitcoin Core is beginnen noemen. Helaas voor hem is de geschiedenis anders verlopen en is het grootste deel van de community, miners, gebruikers en beurzen inclusief, de andere blockchain blijven gebruiken.

Wat er veel tegenstanders voor de borst stuit, is dat Roger Ver Bitcoin Cash als de enige echte Bitcoin promoot en dat erg verwarrend werkt want zoals hierboven al vermeld is de website Bitcoin.com eigenlijk een vehikel voor de promotie van Bitcoin Cash en is het logo behalve de kleur en de richting van de “B” hetzelfde. Het kan dus erg verwarrend werken voor nieuwkomers in de wereld van cryptocurrencies.

Bitcoin Cash kopen?

Je kunt Bitcoin Cash op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!