Waarom Ethereum’s overstap naar proof-of-stake belangrijk is voor de gehele markt

Sinds discussies over de impact van cryptocurrencies op het milieu een belangrijk onderwerp in de wereld zijn geworden, zijn Bitcoin en Ethereum meermaals de ontvangers geweest van commentaar over hun energieverbruik. De twee grootste cryptocurrencies met samen een marktkapitalisatie van ongeveer $1,2 biljoen – wat neerkomt op meer dan 65% van de huidige totale marktkapitalisatie voor cryptocurrency – verbuiken ongeveer net zoveel energie als een land met 90 miljoen inwoners, volgens de Ethereum Energy Consumption Index.

In mei, toen de cryptomarkt rood kleurde, werd een deel van de crash toegeschreven aan de geuite bezorgdheid van Elon Musk over de impact van Bitcoin op het milieu. Een groep van zelfbenoemde belanghebbenden heeft zich sindsdien verzameld om het probleem aan te pakken en een verandering te bewerkstelligen, maar de resultaten hebben geen duidelijke tijdlijn.

Ethereum heeft aan de andere kant een belangrijke upgrade uitgerold die veel problemen probeerde aan te pakken, zoals schaalbaarheid, relatieve schaarste en transactiekosten, maar het liet energieproblemen buiten beschouwing. Deze keer, na weer een belangrijke codeverbetering die in december moet plaatsvinden, zal het echter alle aandacht richten op het elimineren van alle mogelijke prikkels voor mining in een grote omschakeling naar het energie-efficiënte proof-of-stake-model.

Waarom is dit zo belangrijk?

Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom deze aanstaande update erg belangrijk is voor de gehele cryptocurrency-markt, zoals:

  • Ethereum is het drukste blockchain-netwerk van alle cryptocurrencies. Dit betekent dus dat dit een groot percentage van alle gebruikers van blockchain-technologie zal ‘raken’, waardoor een groot percentage van de markt groener wordt.
  • Het is de thuisbasis geworden van NFT’s, DeFi en gedecentraliseerde exchanges (DEX). Dit zorgt er dus voor dat veel van de projecten die gebouwd zijn op Ethereum ook meteen een stuk groener worden.
  • Ethereum heeft een voorbeeld functie. Dit houdt in dat veel projecten naar Ethereum kijken als één van de pioneers in de markt en het kan dus voor een totale gedragsverandering zorgen in de gehele cryptocurrency-markt.

De voorgestelde energiezuinige optie van Ethereum – ook bekend als Ethereum 2.0 – lijkt volledig over te schakelen naar het al te bekende proof-of-stake (PoS). Bij PoS worden er transacties goedgekeurd en nieuwe blokken op de blockchain gemaakt met behulp van het staken van cryptocurrencies. Hoe meer en hoe langer je de tokens bezit, des te vaker jij een blok kunt maken. De persoon die uiteindelijk de blok mag aanmaken, ontvangt een vergoeding voor het verwerken van de transacties op de blockchain. 

Proof-of-stake is in het leven gebracht doordat het minen van cryptocurrency zoals Bitcoin met proof-of-work (PoW) steeds duurder werd en veel tijd kostte. Bij PoS heb je in tegenstelling tot PoW geen computerkracht nodig. Hierdoor heb je geen energieverspilling en is het daarnaast veel kostenefficiënter.  

Gevolgen voor de markt

Toegevoegd aan de laatste EIP-1559-upgrade, is de al even cruciale upgrade van het EIP-3554-protocol. 3554 vormt de basis voor ETH 2.0 en markeert het einde van alle mining-activiteiten op het netwerk. Er zijn nu al nog maar een paar maanden tot het verstrijken van het tijdperk van de “moeilijkheidsbom”. De implicatie hiervan is een naderende periode van moeilijkheid voor alle activiteiten die op het blockchain-platform worden uitgevoerd, waardoor iedereen moet upgraden of buitengesloten wordt.

Als Ethereum het goed doet, is het goed op weg om de dominantie van Bitcoin omver te werpen, met een enorm aantal gebruikers die willen zien dat het alle mazen in de wet dekt. Als het niet lukt, zal dit gepaard gaan met een verlies van vertrouwen van investeerders. Het is dus voor het project van enorm belang om dit gelijk goed te lanceren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!