Ethereum analyse

Zal Ethereum de tand des tijds doorstaan?

Ethereum (ETH) heeft het laatste jaar een groeispurt van jewelste gekend. Ondanks dat ETH in de voorbije twee maanden te maken had met een daling van meer dan 50%, tekent de nummer twee in cryptoland nog steeds een stijging van meer dan 800% sinds vorig jaar. Dat in vergelijking met de “schuchtere” 270% van Bitcoin het afgelopen jaar.

Had je een jaar geleden ETH gekocht ter waarde van 1 BTC, dan had je daar vandaag niet 1 BTC maar 1,5 BTC voor teruggekregen. Dat was dus een goede investering geweest, maar wil dat daarom ook zeggen dat Ethereum op de lange termijn een betere investering dan Bitcoin is?

In een podcast van Preston Pysh legt Bitcoin-bull Tuur Demeester, een in Austin wonende uitgeweken Belg, uit waarom Ethereum volgens hem wel eens de tand des tijds zou kunnen doorstaan. De voorbije jaren zijn er namelijk verschillende ‘Ethereum killers’ opgestaan die de problemen waarmee Ethereum te kampen heeft, denken te kunnen oplossen.

Denk maar aan de soms torenhoge gas fees of de congestieproblemen van het netwerk. Problemen die de Ethereum ontwikkelaars met de komende upgrades richting ETH 2.0 voorspellen voor eens en voor altijd te zullen oplossen. Het overschakelen van Proof of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS) wordt het absolute sluitstuk van het project. De discussies over welk smart contract platform de eindwinnaar zal zijn, zullen dus nog wel even blijven doorgaan.

De oprichter van Adamant Capital (recent nog overgenomen door Blockstream) beredeneert dat Ethereum een goede kans maakt zich een plekje in het financiële systeem te vinden, zonder daarom deel uit te maken van de decentrale industrie. Demeester’s mening is namelijk dat Ethereum geen echt decentraal systeem is.

Ethereum als springplank van naties naar CBDC’s?

Ethereum zou, mits steun van nationale instellingen, een belangrijke rol kunnen gaan spelen om landen te helpen in hun reis naar een CBDC. Volgens zijn redenering bestaan digitale fiat valuta al lang. Al het geld dat gebruikt wordt via bankkaarten e.d. heeft namelijk geen fysieke vorm meer en zijn dus per definitie digitaal.

Als landen mee op de blockchain-trein willen springen (en dat willen er veel) dan hoeven ze dat niet noodzakelijk via een echt gedecentraliseerd systeem maar kan dat dus veel eenvoudiger met bijvoorbeeld een implementatie op de Ethereum blockchain.

“Er is een kleine kans dat Ethereum wordt gecoöpteerd door een natiestaat of een supranationale financiële instelling en dat het daarom een langere houdbaarheid zal hebben omdat het die politieke bescherming geniet. Maar als dat niet gebeurt, denk ik dat het onwaarschijnlijk is dat het langer dan 20-30 jaar te leven heeft met enig succes omdat het uiteindelijk verwaterend is. Het is een politiek systeem.”

Tuur Demeester, oprichter Adamant Capital

Het politiek systeem waar Demeester naar refereert is dan het PoS mechanisme van het ETH 2.0 project. Hij zegt dat dat een systeem is dat vooral interessant is voor de eigenaars van veel Ether. Hoe meer ETH je gestaked hebt, hoe meer kans je maakt om meer ETH te verdienen.

Het DeFi ecosysteem dat de voorbije jaren zo populair gebleken is, moet nog zijn echte stresstest doorstaan, volgens de bekende crypto-influencer. Die zal er komen wanneer de wetgevers deze sector in het vizier zullen nemen en stappen zullen ondernemen. Demeester verwijst naar de mogelijkheden die er volgens hem liggen bij Bitcoin dat evenzeer smart contract mogelijkheden biedt.

De Bitcoin Reformatie

Demeester benadrukt dat de echte meerwaarde bij het PoW mechanisme ligt. Dat is fundamenteel eerlijk want elke miner maakt, theoretisch alleszins, even veel kans om een nieuw block te minen en daarvoor de mining reward op te strijken.

In een rapport ‘The Bitcoin Reformation’ schrijft Demeester hoe volgens hem de huidige (r)evoluties rond cryptografie, blockchain en Bitcoin, vergelijkbaar zijn met de gebeurtenissen die plaatsvonden in het 16e-17e eeuwse Nederland en Vlaanderen.

Daar waar religie het strijdpunt ten tijde van de Reformatie was, is het monetaire dat waarover op dit moment strijd wordt geleverd. De overgang van een monetaire monopolie door overheden naar een monetaire tolerantie waarin privaat geld een plaats zal hebben, is het kantelpunt waar we nu voor staan. Bitcoin en Ethereum zijn de twee grootste projecten die voor die revolutie zullen zorgen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN