De centrale bank van Engeland, Bank of England (of BoE), zal het potentieel van een nationale digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC) overwegen tijdens een belangrijke bijeenkomst van centrale banken die morgen wordt gehouden.
Historische vergadering
In een virtuele vergadering, gehost door de wereldwijde denktank voor centrale banken – het Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) – op 19 augustus, zal de senior fintech-specialist van de BoE, Simon Scorer, vergezeld worden door afgevaardigden van de Zwitserse Nationale Bank, ING Nederland en de Hongaarse Nationale Bank (Magyar Nemzeti Bank). Daarnaast zal de CEO van het ondernemingsgerichte blockchain-platform Cypherium, Sky Guo, ook toetreden de discussie.
Een belangrijk topic van de bijeenkomst zal zijn het aanpakken van de manieren waarop blockchain-technologie geïmplementeerd kan worden in verschillende modellen voor CBDC’s. Dit omvat het gebruik van smart contracts en modellen voor interoperabele blockchain-netwerken, zowel binnen als buiten de landsgrenzen.
Elke afgevaardigde van de centrale bank – Simon Scorer van de BoE | Anko Szombati, Chief Digital Officer van Magyar Nemzeti Bank | IT-specialist Cees Van Wijk van het blockchain-team van ING | Thomas Moser, lid van de raad van bestuur van de Zwitserse Nationale Bank – zullen de bevindingen van hun instelling uit intern CBDC-onderzoek presenteren.
Bank of England gouverneur bevestigt interesse in CBDC
Tijdens een webinar, die vorige maand online kwam, gaf Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, aan dat de BoE het potentieel van een CBDC aan het onderzoeken is. Hij zei toen het volgende:
“We kijken naar de vraag of we een digitale munteenheid van de Bank of England moeten creëren. We blijven ernaar kijken, omdat dit enorme gevolgen heeft voor de aard van betalingen en de samenleving.”
Eerder dit jaar hield de bank ook overleg over de mogelijke lancering van een digitale staatsvaluta. Tevens bracht het in maart 2020 een diepgaand onderzoek uit over CBDC’s, waarin het snel veranderende betalingslandschap werd geanalyseerd en de mogelijke rol voor CBDC’s, ter ondersteuning van de taak van de bank om de monetaire en financiële stabiliteit te beheren.
Hoewel Bailey positief tegenover een CBDC lijkt te staan, is hij minder positief over particuliere, gedecentraliseerde cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC). Zo heeft hij in het verleden investeerders gewaarschuwd, waarbij hij aangaf dat ze maar beter bereid kunnen zijn om al hun activa te verliezen als ze ervoor kiezen om cryptocurrencies aan te houden.
Verschillende centrale banken onderzoeken CBDC’s
CBDC’s krijgen steeds meer steun, en van 80% van de centrale banken in de wereld wordt gedacht dat ze het potentieel onderzoeken. Zo werd in een eerder rapport, vanuit de Bank for International Settlements, duidelijk dat de COVID-19-pandemie de behoefte aan een CBDC had vergroot.
Het is momenteel dus een ‘hot topic’ en verschillende centrale banken hebben merkbare vooruitgang geboekt op dit gebied. Er is echter één land dat momenteel de leiding heeft als het gaat om de ontwikkeling van een eigen CBDC, en dat land is China. Het land zal naar verwachting het eerste grote land om een nationale digitale valuta uit te geven.
De CBDC vanuit China, genaamd Digital Currency Electronic Payment (DCEP), wordt momenteel in veel steden getest, waaronder de hoofdstad Peking. Tevens werd bekend dat de digitale valuta in de komende weken getest zal worden in de Greater Bay Area (GBA) in Hong Kong.
In reactie hierop hebben verschillende economen en experts beweerd dat de digitale versie van de yuan een bedreiging zou kunnen vormen voor de wereldwijde dominantie van de Amerikaanse dollar, mits de Verenigde Staten hier niet snel genoeg op inspeelt.
Vorige week werd echter duidelijk dat de VS eindelijk de stap heeft gezet om ook een eigen CBDC te ontwikkelen en te testen. Gouverneur Lael Brainard gaf, tijdens een virtueel technologie-evenement, aan dat de Amerikaanse Federal Reserve, in samenwerking met onderzoeksteams van Boston Fed en Massachusetts Institute of Technology (MIT), experimenten uitvoert met een hypothetische digitale valuta.