Federal Reserve dollars

Verenigde Staten is eindelijk begonnen met de ontwikkeling van een digitale dollar

Na de nieuwsberichten uit verschillende landen over een potentiële digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC), bleef de Verenigde Staten akelig stil omtrent dit topic. Er waren uiteraard wel gesprekken over een digitale dollar, echter kwamen er geen officiële berichten naar buiten over een eigen CBDC.

Amerika eindelijk bezig met een digitale dollar

Dit is nu echter veranderd. Zo is gisteren duidelijk geworden dat de VS eindelijk de stap heeft gezet om een eigen CBDC te ontwikkelen en te testen. Gouverneur Lael Brainard gaf, tijdens een virtueel technologie-evenement, aan dat de Amerikaanse Federal Reserve, in samenwerking met onderzoeksteams van Boston Fed en Massachusetts Institute of Technology (MIT), experimenten uitvoert met een hypothetische digitale valuta.

Volgens Brainard doen beide instellingen al enkele jaren onderzoek naar blockchain-technologie om te zien hoe de centrale bank het kan gebruiken voor een digitale dollar, naast het effect dat het kan hebben op het bestaande financiële systeem.

Ze gaf het volgende aan:

“We nemen de tijd en moeite om de significante implicaties van digitale valuta’s, en een digitale valuta vanuit de centrale bank, over de hele wereld te begrijpen.”

Ze voegde er aan toe dat de betekenis van de dollar, als wereldwijde reservevaluta, betekent dat de Fed een cruciale rol speelt bij het onderzoek en de ontwikkeling van een digitale valuta.

Nog geen uitgifte

Hoewel de Fed de volgende stap neemt om een ​​op DLT gebaseerde valuta te bouwen en te testen, merkte gouverneur Brainard op dat de centrale bank “nog niet heeft toegezegd” om een ​​CBDC uit te geven. Het is strikt voor onderzoeksdoeleinden, zei ze.

Er zou een formeel beleidsproces nodig zijn voordat de centrale bank de valuta kan uitgeven of gebruiken. En bij die beslissing zouden de regering en andere belanghebbenden veel juridische vragen moeten beantwoorden. Brainard merkte op dat de Fed het proces niet was begonnen, en dat er ook nog niet besloten was of zij het proces moeten starten.

De bevindingen van het experiment zouden worden gepubliceerd en de codebase zou beschikbaar worden gesteld via open-source software die iedereen kan gebruiken, voegde de gouverneur toe.

China leidt de race

Terwijl de VS net aan de experimentele fase zijn begonnen, leiden andere landen zoals China en Zuid-Korea de CBDC-race.

Grote bedrijven in verschillende industrieën testen de nieuwe digitale yuan van China al op grote schaal. Zo meldde wij eerder deze week al dat China bezig is met het testen van de CBDC in de Greater Bay Area in Hong Kong.

Daarnaast werd in juni al duidelijk dat de centrale bank van Zuid-Korea een juridische adviesgroep gevormd heeft om digitale valuta’s te onderzoeken. De zeskoppige groep bestaat uit interne en externe juridische experts, die de Bank of Korea zullen adviseren over wetgevings- en wijzigingskwesties met betrekking tot digitale valuta vanuit de centrale bank, mocht de bank besluiten om een CBDC uit te geven.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN