De moeilijkheidsgraad van Bitcoin is met 7% toegenomen

De moeilijkheidsgraad voor Bitcoin-mining herkalibreert ruwweg om de twee weken, of om de 2016 blocks. Dit betekent dat naarmate meer miners de hash snelheid van het netwerk verhogen, de moeilijkheid van de PoW toeneemt, waardoor het vinden van nieuwe block beloningen moeilijker wordt. Als miners massaal zouden stoppen met minen, zou de moeilijkheid afnemen om het evenwicht te behouden.

Enorme stijging

We hebben gisteren een stijging in de moeilijkheidsgraad van Bitcoin (BTC) gezien van maar liefst 7%. De volgende geplande moeilijkheidsgraad herkalibratie zal op zijn vroegst op 21 maart plaatsvinden.

Bekende twitteraar PlanB, tweette het volgende:

Een andere twitteraar, bekend als BitcoinPrinter, tweette het volgende:

FUD omtrent block beloningen

Een voorbeeld van de FUD die Bitcoin omgeeft rond de halveringen, is de angst dat de verminderde block beloningen voor miners mining onrendabel maakt en een dodelijke spiraal van afnemende hashsnelheid veroorzaakt.

Dit is eigenlijk niet hoe het werkt. Mining is zeer concurrerend en succesvolle miners werken meestal met zeer dunne winstmarges. In plaats van een dodelijke spiraal te veroorzaken, worden meestal kleinere, minder winstgevende miners geabsorbeerd door grotere, efficiëntere bedrijven.

Hoewel hierdoor mining als industrie de neiging heeft gecentraliseerder te worden, naarmate grotere miners overleven en kleinere miners afsterven, worden ze toch winstgevender en stimuleren ze meer miners om deel te nemen. Tevens hoewel de beloningen minder frequent zullen zijn, zijn ze door de prijsstijgingen wel waardevoller.

Bullish teken

Om de moeilijkheidsgraad zo dicht bij de halvering te zien toenemen, wordt meestal als zeer bullish ervaren. De verhoogde productiekosten van nieuwe BTC en het verminderde aanbod van nieuw gedolven munten zorgen voor opwaartse prijsdruk, waardoor de prijzen stijgen.

Miners die erin slagen om overeind te blijven en de halvering te overleven, worden hierdoor meestal winstgevender.

Veel van de media-hype rond de halvering veroorzaakt meestal ook voor een aanwas van nieuwe gebruikers, waardoor de vraag naar BTC op gang komt, waardoor de prijzen ook kunnen stijgen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!